Eerder deze week werd bekend dat de politie op zoek is naar Safet Rustemi, een Albanese ‘zware jongen’. Rustemi kwam deze maand op de lijst van ‘Belgium’s most wanted’, waarop misdadigers staan op vrije voeten die in België werden veroordeeld. Maar wat bleek? De politie had hem zelf in juni 2017 het land uitgezet na een opdracht van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bijt nu van zich af na kritiek op zijn diensten en wijst met de vinger naar Justitie.

De Belgische autoriteiten zijn op zoek naar de Albanese gangster Rustemi. Hij hield zich vooral bezig met prostitutie en drugs. Volgens het FAST-team van de politie, dat voortvluchtige criminelen opspoort, moet hij immers in totaal 22 jaar celstraf uitzitten. Maar na een opdracht van DVZ werd Rustemi vorig jaar het land uitgezet. Francken voelt zich echter niet verantwoordelijk en wijst via Radio 1 op de taken van Justitie. De DVZ zou niet geïnformeerd geweest zijn.

Francken: “Eigenaardig dat politie Rustemi nu op lijst most wanted komt, terwijl ze gewoon in zijn dossier kunnen zien dat die is teruggegaan”

Het is aan Justitie of politie om dat signaal te geven. Wij zijn een bestuurlijke overheid, wij voeren gewoon uit. En het uitzetten van illegale criminelen is voor ons een prioriteit”, aldus de razend populaire staatssecretaris op Radio 1“Ik heb geen signaal over hem gekregen van Justitie of politie. Er was geen onmiddellijke aanhouding en de borgtocht was betaald.” Ook de politie krijgt een veeg uit de pan: “[Het is] eigenaardig […] dat de politie die man nu op de ‘most wanted’-lijst zet, terwijl ze gewoon in het dossier kunnen zien dat die juist is teruggegaan.”

Bovendien denkt Francken dat de fout niet onherstelbaar is. “U zegt dat hij zijn straf niet zal uitzitten. Dat weet ik niet”, na een kritische vraag op de radio van de publieke omroep. “Wij hebben een uitleveringverdrag met Albanië. Het is politiewerk om die man op te sporen, te laten uitleveren en hier zijn straf te laten uitzitten. Albanië is nu ook niet het einde van de wereld, he.”

(Lees verder onder de tweet.)

From Albania with love

Toch erkent Francken de uitzonderlijkheid van de zaak. Hij kondigt aan dat zijn diensten over het oplossen van de Rustemi-affaire zullen overleggen met Justitie in de werkgroep ‘Coördinatie Terugkeer’ (COTER). Of de Albanese autoriteiten succes zullen hebben in het opsporen van de crimineel valt nog af te wachten. Albanië is een van de armste en meest corrupte landen in Europa, met gebrekkige openbare diensten en infrastructuur.

Dat lijkt overigens een van de redenen waarom Rustemi net op de ‘most wanted’-lijst is terecht gekomen. De veiligheidsdiensten merkten op dat Rustemi vanuit Albanië zijn criminele activiteiten in ons land voortzet. Hem op de lijst plaatsen moest/moet een signaal geven aan de Albanese autoriteiten zodat ze werk maken van een arrestatie.