In Duitsland is een voetbaltoernooi tegen discriminatie en geweld in de finale uitgedraaid op een vechtpartij tussen twee vluchtelingenteams.

Het jaarlijkse straatvoetbaltoernooi tegen discriminatie en geweld in het Duitse Zwickau, de ‘United Colours Street Soccer Cup’, is dit jaar danig uit de hand gelopen. De finale van het toernooi, dat in het teken van staat van waarden als tolerantie en fair play, moest worden afgelast vanwege een vechtpartij tussen twee vluchtelingenteams.

(Lees verder onder de tweet.)

Moeder beledigd

Volgens ooggetuigen zou er een verhitte discussie hebben plaatsgevonden tussen de twee finalisten, een team van voornamelijk Afrikaanse spelers en een anders team van voornamelijk Arabische spelers. Het ene team wilde een extra speler aanwijzen die nog niet eerder had deelgenomen, het andere team wilde dit voorkomen.

In de loop van de finalewedstrijd zou daarop een vechtpartij zijn losgebarsten nadat een van de spelers de moeder van een tegenstander beledigd zou hebben. De twee teams zouden daarop compleet ongeremd op elkaar zijn beginnen inhouwen.

“Nog nooit meegemaakt”

“Ik ervaar elke dag veel ruzies in Neukölln, maar zoiets als zaterdag op de Zwickauer Hauptmarkt heb ik nog nooit meegemaakt. Ik was bang voor het lijf en leden van de spelers”, zegt ooggetuige Bernd Riedel. “Het ergste had kunnen gebeuren. De organisatoren hadden sneller moeten ingrijpen.”

“Het is gewoon zo dat de deelnemers uit de vluchtelingensector een heel ander temperament hebben”, zegt medeorganisator René Hahn. “Geweld mag echter niet plaatsvinden.” Nu zal er een interne evaluatie plaatsvinden om te kijken of er iets moet veranderen op organisatorisch vlak. Hahn benadrukt wel dat de toekomst van het toernooi niet ter discussie staat.