De voormalige president van Zimbabwe, Robert Mugabe, zegt dat hij zal stemmen voor een kandidaat uit de oppositie. Morgen vinden in het land voor de eerste keer presidentsverkiezingen plaats zonder Mugabe als kandidaat. Dat schrijft Reuters.

De huidige president, die Mugabe opvolgde na zijn afzetting in november, is de 75-jarige Emmerson Mnangagwa en is lid van de partij die Mugabe gesticht heeft, namelijk de regeringspartij Zanu-PF. Hij staat recht tegenover de 40-jarige Nelson Chamisa, een advocaat en priester die het jongste staatshoofd van Zimbabwe wil worden. Enkele onbetrouwbare peilingen tonen dat Mnangagwa licht op kop staat. Het zijn de eerste verkiezingen, sinds het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië in 1980, waarbij Mugabe niet op de kieslijst staat.

Aan Mugabe’s bewind kwam in november na 37 jaar een eind toen hij gedwongen werd om af te treden. Hij vindt de regering van zijn opvolger onconstitutioneel en militaristisch. “Ik hoop dat de keuze van de verkiezing morgen de militaristische regering zal verwerpen en ons weer naar constitutionaliteit zal brengen”, reageert de ex-president. Hij zegt zelf dat hij niet wil stemmen voor de mensen die hem deden aftreden, Chamisa is volgens hem dus zijn enige keuze. Ondanks het feit dat hij aan het einde van zijn bewind steeds minder populair werd door een verkeerd beleid en corruptie, kan Mugabe de stemming toch beïnvloeden. Hij blijft immers steun krijgen in het rurale binnenland waar zijn aanhangers nog steeds boos zijn over zijn afzetting.

In november werd Mnangagwa, die toen vice-president was, vermoedelijk afgezet door Mugabe zodat zijn vrouw de positie van vice-president zou kunnen innemen. Mugabe ontkent dit en beweert dat hij zich voorbereidde om af te treden op een Zanu-PF congres in december. Daarop stelde het leger hem onder huisarrest en werd Mnangagwa de nieuwe president.

De partij van Chamisa, Beweging voor Democratische Verandering, heeft het electorale proces in vraag gesteld en beschuldigde de Zimbabwaanse Electorale Commissie van vooringenomenheid. Er zijn ook berichten van intimidatie en dwang. Ook de staatsmedia zou vooringenomen zijn en steunt Zanu-PF. Over het algemeen is iedereen het er echter over eens dat het kiesproces beter verloopt dan vroeger. Onder Mugabe heerste er immers veel geweld, vervalsing en intimidatie van de kiezers. Mnangagwa verwelkomde intussen al internationale media en waarnemers uit de EU, de VS en uit Groot-Brittannië.