Tijdens het begrotingsconclaaf raakte de regering het eens over een oplossing voor het Arco-probleem. Voor deze deal zou, dixit CD&V-vicepremier Kris Peeters, geen akkoord van de Europese Unie nodig zijn. Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager spreekt dit formeel tegen. “Het is niet waar dat er geen goedkeuring nodig is van de Europese Commissie voor Arco. Het zou vreemd zijn te zeggen dat de Commissie de deal niet moet goedkeuren”, citeert De Tijd de Eurocommissaris.

De regering wil – samen met de beursgang van staatsbank Belfius – een fonds voor de Arco-gedupeerden oprichten. De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij zou volgens De Tijd het fonds van een injectie van zo’n 550 miljoen euro voorzien. Dit geld zou enerzijds komen van Beweging.net (zo’n 35 miljoen euro) en anderzijds van de Belgische Staat. Bovenop deze 550 miljoen euro komt er nog een ‘commerciële geste’ van Belfius ter waarde van 50 miljoen euro. Als gevolg hiervan zal er voor de Arco-gedupeerden een bedrag van 600 miljoen euro klaarstaan en kunnen ze 40 procent van hun inbreng terugkrijgen. Dit aanbod zou uiterlijk tegen eind oktober publiek worden gelanceerd.

Heeft de regering een akkoord over Arco en Belfius?

Het opmerkelijke aan de regeling? Hoewel de Europese Unie al verschillende keren dwars lag in het Arco-dossier, is het akkoord van de Europese Commissie niet meer noodzakelijk volgens Kris Peeters. “Technisch gezien is er […] geen sprake van staatssteun en moeten we dus niet vooraf de goedkeuring van Europa vragen”, stelde hij vanochtend op Radio 1. Wel zal de federale regering “Europa informeren”.

Coalitiepartners nuanceren Peeters, Vestager zet puntjes op de i

Tegenover een zelfverzekerde Peeters, stond een twijfelachtigere N-VA-vicepremier. Zo stelde Jan Jambon dat we in een rechtsstaat leven “waar ook Europa een rol te spelen heeft”. “We gaan natuurlijk niets doen tegen de rechtsregels”, citeert VRT NWS hem. MR-Kamerfractieleider David Clarinval beklemtoonde eveneens het belang van een Europees fiat. Is dat er niet, dan kan volgens hem deze operatie niet doorgaan.

(Lees verder onder de tweet.)

In een formele reactie stelt Vestager echter dat het “niet waar [is] dat er geen goedkeuring nodig is van de Europese Commisie voor Arco. Het zou vreemd zijn te zeggen dat de Commissie de deal niet moet goedkeuren. Dat is niet waar”, citeert De Tijd de Eurocommissaris. Daarnaast is het niet duidelijk welke informatie de Europese Commissie heeft over de Arco-zaak. Zo lag de huidige deal al sinds februari op tafel en lichtte de regering de Commissie nog in op 27 maart.

Tijdens het begrotingsoverleg zouden de onderhandelaars geen contact hebben gezocht met de Europese Commissie. Dit veranderde vandaag. Zo zouden de diensten van Vestager én contact hebben opgenomen met de federale regering en hebben gesteld dat het fiat van de Europese Commissie noodzakelijk is.

(Lees verder onder de tweet.)

Verdedigers Arco-coöperanten reageren lauw

De actiegroepen ‘Geld Terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’ – bijgestaan door advocaten Geert Lenssens en Niels Van Campenhout – reageren lauw op de deal van Peeters. Zo ziet meester Van Campenhout niet “wat er nu veranderd is tegenover de eerdere beloften”. “We zullen moeten afwachten wat er de komende dagen bekend raakt. Ik neem nu echter een zeer afwachtende houding aan”, reageert hij tegenover de zakenkrant.

Erik Bomans van Deminor reageert eveneens erg lauw. “Er zijn nog veel onzekerheden”, klinkt het bij hem. Daarnaast heeft hij het tegenover De Tijd over de “zoveelste politieke verklaring”.De regering doet alsof ze alleen bestaat op de wereld, maar er zijn heel veel andere partijen betrokken bij dit dossier. Er zijn nog zoveel openstaande kwesties. We gaan dit absoluut niet aanbevelen aan onze cliënten Dat doen we pas als het juridisch waterdicht is”