Het Europees Parlement heeft besloten om de financiering van het rechtsnationalistische Rassemblement National (RN) – voorheen Front National (FN) – van Marine Le Pen te bevriezen. Eerder besliste het Franse gerecht al tot gelijkaardige maatregelen over te gaan. Le Pen sprak toen van een “moordaanslag” tegen haar partij. De aanklagers beschuldigen het RN van het verduisteren van middelen. Volgens het RN gaat het echter om een politiek proces.

Het Europees parlement bevriest de financiering van het rechtsnationalistische Rassemblement National (RN) – voorheen Front National (FN) – van Marine Le Pen. Het betreft de subsidiëring van verkozenen van de partij in Straatsburg om hun activiteiten te financieren of personeel aan te werven. Als reden wordt de verdenking van verduistering van middelen aangevoerd. Later zou nog kunnen worden overgegaan tot verdere maatregelen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Moordaanslag”

Het Europees Parlement volgt daarmee het voorbeeld van het Franse gerecht. Op 8 juli bevolen de Parijse rechters Claire Thépaut en Renaud Van Ruymbeke de inbeslagname van ongeveer 2 miljoen euro overheidssteun.

RN-leider Marine Le Pen reageerde verontwaardigd op het besluit. Ze noemde het een “moordaanslag” op haar beweging. Ondertussen riep Le Pen op tot schenkingen. Zonder steun zou de partij immers “dood zijn tegen het eind van de maand augustus”. Le Pen heeft de aanklachten tegen haar partij herhaaldelijk ontkend. Ze noemde het besluit van het Franse gerecht eerder al “illegaal”. Volgens haar gaat het om een politiek proces.

Volgens de aanklagers zou het Rassemblement National een geheim verduisteringssysteem hebben opgezet. Zo zouden assistenten worden betaald met middelen van het Europees Parlement voor taken die de partij ten goede komen. 23 van de 54 geregistreerde parlementaire medewerkers zouden het hoofdkantoor van het Front National als hun werkplek hebben opgegeven. Acht van hen zouden daar ook voltijds hebben gewerkt.