De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee gedreigd om naar het internationaal arbitragehof in Den Haag te stappen als de Verenigde Staten de economische sancties tegen Turkije doorvoert. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde ermee om die sancties uit te vaardigen als Turkije de Amerikaanse predikant Andrew Brunson niet vrijlaat. Dat bericht Reuters.

De spanningen tussen de VS en Turkije laaien hoog op, Erdogan laat weten dat Turkije zich zal verzetten tegen de sancties waarmee Trump dreigt. “We zullen niet terug deinzen wanneer we geconfronteerd worden met sancties. Ze mogen niet vergeten dat ze een oprechte bondgenoot zullen verliezen”, reageert Erdogan. De Amerikaanse predikant werd deze week onder huisarrest geplaatst nadat hij 21 maanden in hechtenis in een Turkse gevangenis zat. Hij was al meer dan 2 decennia aan de slag in Turkije toen hij gelinkt werd aan de Koerdische PKK, die door Ankara als een terroristische organisatie wordt beschouwd, en de groep die achter de mislukte staatsgreep in 2016 zat.

Brunson ontkende de beschuldigingen en staat voor een straf van 35 jaar gevangenis als hij schuldig wordt bevonden. Amerikaanse diplomaten zijn nog steeds bezig om het intense geschil te proberen oplossen. Gisteren besprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de toestand van de predikant met zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu. Trump liet eerder al op twitter zijn ongenoegen over de situatie blijken: “Een complete schande dat Turkije een gerespecteerde Amerikaanse dominee, Andrew Brunson, niet wil vrijlaten uit de gevangenis. Hij wordt al veel te lang gegijzeld. Erdogan zou iets moeten doen om deze fantastische christelijke echtgenoot en vader te bevrijden. Hij heeft niets verkeerds gedaan, en zijn familie heeft hem nodig!”