Nadat Justitieminister Koen Geens (CD&V) vorige maand aankondigde om een minimale dienstverlening in de gevangenis in te voeren, werden er vrijwel meteen stakingen aangekondigd. Na drie weken van vakbondsacties lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. Zo melden verschillende bronnen aan De Morgen dat de bonden en Geens vandaag een constructief gesprek hadden.

In het verleden werd België meermaals op de vingers getikt voor de toestanden in de Belgische gevangenissen. Als de cipiers staken, dan moeten agenten hun taken overnemen, bijgestaan door vrijwilligers uit de welzijnssector. De wandelregeling, voedselbedeling en het wassen voor de gedetineerden worden dan echter veelal verstoord. “Mensonterend” noemde de Raad van Europa de toestand. “De Raad van Europa heeft ons opgeroepen om [de minimumdienstverlening in te voeren], want de toestand in gevangenissen tijdens stakingen begon op foltering te lijken”, motiveerde Geens eerder de invoering van de minimumdienstverlening in de gevangenis.

De introductie van de minimale dienstverlening in de gevangenissen resulteerde in woede bij de bonden. Men had nauwelijks de teksten van de minister gelezen, zo stelde men zelf, of men startte met acties en stakingen. De stakingen, die nu al zo’n drie weken duren, zorgden al reeds voor spanningen in verschillende gevangenissen. Zo braken er al een aantal opstanden uit. Opmerkelijk, in het weekend is er nauwelijks sprake van een staking en moeten er geen cipiers worden vervangen. De reden? In het weekend betaalt men dubbel.

“Alles hangt af van onze basis”

Mogelijks komt er weldra een einde aan de stakingen in de gevangenissen. Zo had Geens vanmorgen een constructief gesprek met de vakbonden. “Men had ons verteld dat er manoeuvreerruimte zou zijn en dat was ook het geval”, citeert De Morgen Claudine Coupienne van de Franstalige christelijke vakbond. “Een staking van 32 uur per week zonder organisatorische problemen blijft mogelijk. Ook de termijn van 10 dagen om in staking te gaan zoals voorzien door protocol 351 en alle andere modaliteiten zijn gehandhaafd, wat een belangrijk punt was”.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoewel ook de socialistische vakbond CGSP voorzichtig positief is, formuleert het VSOA meer reserves. Zo werden er volgens de vrije vakbond slechts enkele punten en komma’s veranderd. Daarnaast hangt volgens vakbondsverantwoordelijke Eddy De Smedt alles af van de basis. “Het is de bedoeling dat er een oplossing komt, maar het is niet aan de hoofden van de vakbond om daarover te beslissen”, citeert De Morgen De Smedt.