In de buurt van de Bremweide in Deurne, nabij Antwerpen heeft de politie een klein drugslabo kunnen oprollen. Zo’n 4,5 liter GBH (zogenaamde ‘vloeibare XTC’) en 2,26 kilogram speed werden in beslag genomen, zo brengt de Gazet Van Antwerpen.

Enkele buurtbewoners tipten de politie dat er verdachte activiteiten in het pand in kwestie plaatsvonden. Hierna voerde de politie er surveillance uit, waarna finaal een huiszoeking volgde. Twee drugdealers die net een GBH-deal afrondden werden op heterdaad betrapt en gearresteerd. Zij zullen worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Er werden ook 11 XTC-pillen, 81,5 gram ketamine, 350 euro cash, drie GSM’s, 32 liter GBH-grondstoffen en andere fabricatiemiddelen zoals een precisieweegschaal en verpakkingsmateriaal in beslag genomen.

Antwerpen: Cocaïnehoofdstad van Europa

Antwerpen is sinds maanden in de ban van een gewelddadige drugsoorlog. De autoriteiten hebben op hun beurt de strijd tegen het drugsmilieu opgedreven. Begin dit jaar werd een ‘maffia-team’ opgericht dat de talrijke allochtone drugbendes die Antwerpen telt moet in kaart brengen en uitschakelen.

Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel.

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Deze maand werden nog twee handgranaten ingezet.