Afgelopen nacht zijn voor de derde nacht aan een stuk hevige rellen uitgebroken in de West-Franse stad van Nantes. Opnieuw kwam grote groepen allochtone jongemannen de straten op om er brand te stichten en te vechten met de politie. Dit maal werden circa 50 wagens in brand gestoken. Ook de wagen van burgemeester Johanna Rolland (PS) moest eraan geloven. Men poogde zelfs om brand te stichten in een school en in een tankstation. 

Tijdens de onlusten in de nacht van donderdag op vrijdag werden slechts drie mensen aangehouden. Als bij wonder werden er geen gewonden gemeld. De rellen begonnen dit maal na een herdenkingstocht voor de gezochte roofovervaller die eerder deze week tijdens verzet bij een arrestatie omkwam. Een duizendtal mensen kwam hiervoor bijeen en riep leuzen als “waarheid” en “gerechtigheid”. De manifestatie ontspoorde echter drastisch wanneer allochtone jongemannen aan het brandstichten, vandaliseren en vechten met de politie sloegen.

Nantes: School, tankstation en wagen burgemeester geviseerd

Bij de drie personen die werden aangehouden was onder meer een 14-jarige die een fles benzine en een stuk lont bijhad. Molotovcocktails werden de afgelopen dagen veelvuldig gebruikt tijdens de rellen in meerdere buurten van Nantes. De branden die werden gesticht aan een school en tankstation kon men gelukkig snel onder controle krijgen. De wagen van burgemeester Rolland kon echter niet gered worden, zo brengt Ouest-France. Haar wagen werd voor haar woning in brand gestoken rond 22u45.

De politiek in Frankrijk roept nu opnieuw op tot kalmte nadat een eerste oproep weinig effect had. Ook de ouders van de overvaller, die omkwam door een politiekogel na diens verzet bij een arrestatie, riepen de amokmakers reeds op om kalm te blijven. Woensdagnacht sloegen de rellen echter zelfs nog over naar de Parijse regio.

(Lees verder onder de tweet/foto’s.)

Verzet bij arrestatie doet emmer overlopen in Nantes

De lont in het kruitvat bleek een mis gelopen arrestatie. Rond half negen dinsdagavond werd een automobilist tegengehouden door de politie. De identiteit van de chauffeur werd niet opgegeven en agenten kregen het bevel om de chauffeur naar het politiekantoor te brengen. Bij de poging tot aanhouding pleegde de automobilist echter verzet, zo stelde lokale politiecommissaris Jean-Christophe Bertrand dinsdag.

De man – Aboubakar Fofana genaamd – zou zijn auto hebben omgedraaid en gepoogd hebben om te vluchten. Wanneer hij hierbij een agent aanreed en verwondde aan de knie, opende een andere agent het vuur. De kogel raakte de halsslagader en de verdachte werd dood verklaard bij aankomst in het ziekenhuis. Figuren als Johanna Rolland vragen om een onafhankelijk en transparant onderzoek aan en wenst helderheid over de zaak te scheppen.

Het onderzoek tot nu toe

Inmiddels wees onderzoek uit dat Fofana werd gezocht voor overvallen. Naast een reeks roofovervallen in de regio van Parijs werd Aboubakar F. ook verdacht van drugshandel, het bezit van gestolen goederen en deel uit te maken van een criminele samenzwering. Een arrestatiebevel werd tegen de jonge crimineel (22) reeds in juni 2017 uitgevaardigd.

De agent die het schot vuurde waardoor de gezochte roofovervaller het leven liet, is inmiddels aangehouden wegens het “vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden”, aldus de procureur van Nantes. “Alleen op het einde van [zijn] verhoor zal de procureur in een positie zijn om aan te kondigen wat er hierna gebeurt in deze zaak.”

De hevige rellen in Nantes zijn minder ernstig dan in 2005, toen in meerdere ‘banlieues’ over geheel Frankrijk wekenlange onlusten uitbraken. Enkele allochtone jongeren hadden tijdens een politie-achtervolging zich verstopt in een hoogspanningscabine en zichzelf hierbij geëlektrocuteerd. Het ongeluk was de aanleiding van drie weken lange interstedelijke chaos dat uitdeinde over gans Frankrijk tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen door allochtone jongeren in brand gestoken en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (Les Républicains) moest de noodtoestand uitroepen.