Denemarken zal verschillende maatregelen treffen om het probleem van migrantengetto’s aan te pakken. Criminelen in getto’s zullen bijvoorbeeld strenger bestraft worden en kinderen van migranten moeten verplicht Deense cursussen volgen. Indien ze dat weigeren, verliezen ze hun uitkering. De migranten uit de getto’s reageren woest op de maatregelen.

Sinds de explosie van de vluchtelingencrisis in 2015 nam Denemarken tal van maatregelen om migratie naar het land in te perken. Er werden maar liefst 67 beleidswijzigingen ingevoerd om migratiewetten strenger te maken. Zo weigert Denemarken bijvoorbeeld het verplichte asielzoekersquotum van een herverdelingsplan van de Verenigde Naties en werden strenge grenscontroles geïntroduceerd.

Migrantengetto’s

Die strenge migratiewetten konden evenwel niet voorkomen dat in Denemarken – net als in vele andere Europese landen als Zweden en Duitsland – gettowijken ontstaan zijn waar hoge concentraties islamitische immigranten leven. De werkloosheid is er torenhoog en de criminaliteit wordt er met de dag ernstiger, klinkt het. De Deense regering heeft er nu genoeg van, en heeft een plan gelanceerd om de immigrantengetto’s aan te pakken.

Enkele maanden geleden werden al maatregelen aangekondigd zoals hogere straffen voor criminelen in getto’s, nu liggen er al verschillende nieuwe maatregelen op tafel. Kinderen die geboren worden in getto’s, moeten vanaf leeftijd 25 uur per week verplichte lessen volgen over taal, normen en waarden. In die 25 uur krijgen ze cursussen over Deense waarden, de Deense taal, maar ook tradities zoals Kerstmis en Pasen. Mensen die dit weigeren, zullen hun uitkering verliezen.

Daarnaast kunnen buitenlandse ouders een celstraf van 4 jaar krijgen wanneer ze hun kinderen dwingen mee op vakantie te gaan naar hun land van herkomst en zal de politie meer patrouilleren in de migrantengetto’s. In de getto’s zelf zit men niet te wachten op de nieuwe maatregelen. “Het doet pijn dat we niet als gelijken worden gezien”, klinkt het. “Niemand moet mij verplichten mijn kind naar Deense cursussen te laten gaan.”

“Ze staan hier te demonstreren voor gelijke wetten, terwijl hier de shariawet geldt”

De Deense premier Lars Løkke Rasmussen (liberale partij) trok in het bijzijn van 7 ministers naar Mjølnerparken, naar verluidt één van de meest beruchte getto’s van Denemarken. Het gezelschap werd opgewacht door een groep bewoners die demonstreerden tegen het plan met borden waarop stond “gelijke wetten voor iedereen”. De minister van Integratie, Inger Støjberg (liberale partij), reageerde hoofdschuddend: “Ze staan hier te demonstreren voor gelijke wetten, terwijl hier de shariawet geldt.”

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/