Volgens verschillende economen moet België, net zoals andere Europese landen, strategische sectoren beter beschermen tegen buitenlandse overnames. Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is het hier volgens De Tijd mee eens. Chinese investeerders zijn immers over de hele wereld actief en zijn ook geïnteresseerd in de Belgische economie. Zo zou verzekeraar Ageas op de agenda van de Chinezen staan.

“De controle van onze economische veiligheid moet systematischer gebeuren dan vandaag het geval is, waarbij soms eens een advies aan de Staatsveiligheid gevraagd wordt”, reageert De Croo. Hij vervolgt dat het preventieve onderzoek naar kritische bedreigingen voor de Belgische economie ook zou moeten gebeuren door een geplande dienst die lokale besturen moet helpen met brede veiligheidsanalyses. Volgens De Croo is er echter nog niets concreet uitgewerkt: “Je kan deze dienst ook overnames laten onderzoeken, net als overheidsopdrachten of concessies.”

Econoom Herman Daems, voorzitter van BNP Paribas Fortis, wil dat onze overheid “minder naïef” wordt. De regering moet volgens hem “serieus nadenken over de economische activiteiten die we absoluut zelf in handen willen houden”. Duitsland en enkele andere landen hebben al barrières opgezet tegen de Chinese invasie en ook de Europese Commissie denkt na over een screeningsmechanisme. Er wordt immers gevreesd dat China, als staatsgeleide economie, aast op buitenlandse technologie en infrastructuur. De Croo wil echter niet dat de Chinese situatie een obsessie wordt. Volgens hem moet er een onderscheid blijven tussen een echt veiligheidsbeleid en “economisch nationalisme” zoals in Nederland waar de overnames van PostNL en Bpost gekelderd werden.

Duitsland verstrengde vorig jaar haar wetgeving, hierdoor kan de regering buitenlandse overnames blokkeren. Die wet kwam er na hevige kritiek over de Chinese overname van robotmaker Kuka in 2016. Afgelopen week weigerde de Duitse overheid een overnamebod op de machinefabrikant Leifeld Metal Spinning vanwege veiligheidsredenen. Het bedrijf werkt onder andere voor de ruimtevaart- en nucleaire industrie. In België staat de grootste verzekeraar van het land, Ageas, op de Chinese agenda van het conglomeraat Fosun. De verzekeraar, met een beurswaarde van 9 miljard euro, zou de grootste Chinese overname in ons land zijn. Eerder werden al kleinere verzekeraars zoals Fidea en Bank Nagelmackers overgenomen door China.