Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is geen voorstander van het confederalisme, in een interview met La Libre Belgique pleit hij voor een federale kieskring. “Met confederalisme creëer je permanent conflict”, reageert De Croo.

De Croo vindt dat een federale kieskring “het enorme democratisch deficit in België oplost. Confederalisme, waarbij de deelstaten meer bevoegdheden krijgen, vindt hij geen goede oplossing om ons land efficiënter te organiseren. “Vandaag zien we het confederalisme in de praktijk in Europa. De eerste ministers van de EU-landen komen daar samen om hun problemen te bespreken. Ze komen nooit met een gemeenschappelijk project, omdat ze continue met elkaar in de clinch liggen”, vervolgt De Croo. Het confederalisme invoeren in België zou er volgens hem toe leiden dat het ene conflict het andere opvolgt.

De Croo pleit voor een andere oplossing: “We hebben een manier van werken nodig waar we samen een project naar voren kunnen schuiven en elkaar niet enkel zien om problemen op te lossen.” De vicepremier is tegen het confederalisme en vindt dat België met dat systeem teveel opgesplitst wordt. “Dat is niet wat ik wil. Wat ik wil is een land dat functioneert, waar men aan oplossingen werkt in plaats van altijd te duwen naar problemen”, reageert hij.

In mei 2019 vinden de volgende federale verkiezingen plaats. Momenteel is het voor Vlamingen onmogelijk om op Waalse politici te stemmen en vice versa. Alle politici zijn immers verdeeld over hun kieskringen naargelang de provincie waar ze wonen. De Croo antwoord: “Er is vandaag een groot democratisch deficit in dit land. U kunt enkel uw mening geven over premier Michel als u in Waals-Brabant woont, omdat dat zijn kieskring is. Als u in Aarlen of in Gent woont, hebt u pech.” Een federale kieskring zou dit probleem volgens De Croo oplossen en het zou volgens hem ook de houding van politici volledig veranderen. Federale kandidaten zouden zich immers moeten richten tot alle Belgen en niet alleen tot de inwoners van hun kieskring.

België opdoeken

“Als ik met mijn collega’s praat, zeggen ze allemaal dat ik gelijk heb. Maar ze durven dat niet publiek te zeggen”, vervolgt De Croo. Hij vindt ook dat het confederalisme voor de N-VA een “handig middel is om nog meer conflict te creëren”. Eerder pleitte Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) er nog voor dat hij na de verkiezingen van 2019 het confederalisme weer op de onderhandelingstafel wil“Ofwel gaan we door met de huidige formule, waarbij de ene gemeenschap de andere domineert (…) De tweede optie is de confederale omslag.” Met het confederalisme krijgt iedereen volgens Weyts het beleid waarvoor ze gestemd hebben.

Vlaams Belang reageerde negatief op het voorstel van De Croo. “De invoering van een nationale kieskring bestaat in geen enkel federaal land. Het zal ons niet alleen terugsturen naar het unitaire België, maar druist bovendien in tegen elke historische logica”, reageert Vlaams Belang Kamerlid Barbara Pas. Ze noemt het voorstel de creatie van een nieuw BHV (Brussel-Halle-Vilvoorde) in het kwadraat. “De Franstalige inmenging en agitatie zal zich in zo’n geval niet beperken tot de regio tussen Galmaarden en Overijse, maar zich uitstrekken over heel Vlaanderen, aldus Pas. Volgens haar moeten diegenen die meer democratie willen “hun heil niet zoeken in Belgicistische recuperatiepogingen, maar moeten ze België opdoeken.”