De droogtecommissie heeft de Vlaamse gouverneurs aangeraden om ‘code oranje’ in te voeren na de aanhoudende droogte. Dit houdt een aantal strenge maatregelen en geboden in. Het gaat onder meer om een sproeiverbod in elke provincie, zowel voor particulieren als voor openbare besturen. Zelfs het gebruik van regenwater is hierbij verboden. Volgens de openbare omroep ziet het er ook naar uit dat de gouverneurs het advies zullen opvolgen en de strenge kleurcode zullen invoeren.

“We hebben de situatie besproken, die is ernstig en de komende veertien dagen gaat het amper regenen. Daarom moeten er bijkomende maatregelen genomen worden”, zo vertelt Katrien Smet van de droogtecommissie op VTM“We hebben verschillende voorstellen besproken en die gaan we nu voorleggen aan alle provinciegouverneurs.”

Volledig sproeiverbod, ook met regenwater

Een van de adviezen die code oranje inhoudt is een algemeen sproeiverbod voor alle soorten water, ook regenwater. Het verbod zou gelden voor elke provincie en voor zowel de overheid als voor de burger. Dat wil zeggen dat je gazon besproeien of de auto wassen niet langer zal kunnen tijdens de komende dagen. Overtredingen van het verbod worden beboet.

Het advies wordt besproken door de verschillende provinciegouverneurs. Zij hebben nu de tijd om het voorstel te bestuderen en na te gaan bij hun diensten wat mogelijk is. Het besluit zal echter zo snel mogelijk gecommuniceerd worden. De VRT verwacht evenwel dat het advies zal gevolgd worden.

Momenteel geldt er in Oost- en West-Vlaanderen en in 15 gemeenten in Vlaams-Brabant reeds een bijzonder droogteregime. Dit houdt tevens een sproeiverbod in, maar enkel met leidingwater. Met regenwater sproeien kan wel nog, maar enkel na 20u00 ‘s avonds en voor 08u00 ‘s morgens.