Facebook heeft het welgeteld één dag uitgehouden in China. Het autoritair land, dat nog steeds onder de autocratische leiding staat van de Communistische Partij, heeft de toestemming ingetrokken. Eerder deze week had Facebook een filiaal geopend in het Aziatische grote land, maar de Chinese overheid heeft nu die toestemming ingetrokken, zo rapporteert The New York Times.

Facebook had – volgens een Chinese overheidsdatabank – de toestemming gekregen om een filiaal te openen in de oostelijk provincie van Zhejiang. Vele internetgiganten hebben wel een sterke interesse in investeringen in het land, gezien China een gigantische afzetmarkt heeft met haar 1,3 miljard inwoners. Maar de Chinese bureaucratie is bijzonder streng en complex voor de toetrede van buitenlandse (internet)bedrijven. Ook Facebook bijt nu in het stof, zo blijkt.

Facebook botst op Chinese muur

De registratie in de databank verdween plots, en referenties naar het Facebookkantoor werden gedeeltelijk gecensureerd in Chinese media. Vertegenwoordigers van het populaire sociale medium wenste niet formeel te reageren op het nieuws.

De diensten van Facebook blijven geblokkeerd in China, net als andere Facebookproducten zoals Instagram. Instagram was ooit populair in het land, maar ook dat sociaal medium werd geblokkeerd. Niet uitzonderlijk, want China laat nagenoeg geen enkele grote Amerikaanse tech-speler toe. Google kon recentelijk – na ook jarenlang geblokkeerd te zijn in China – wel een succes boeken. Dit bedrijf kon er een AI-centrum (Artificiële Intelligentie) oprichten en een computerspel uitbrengen. Andere spelers zoals LinkedIn blijven hun aanwezigheid in China behouden door op censuurverzoeken vanwege Peking in te gaan.

Facebook-CEO Mark Zuckerberg probeert al heel lang de Chinese markt aan te boren, maar voorlopig blijft deze poging zonder veel succes. In een recent interview met Recode onderstreepte Zuckerberg nogmaals zijn ambitie: “Ik denk dat het moeilijk is om een missie te hebben om de wereld dichter bijeen te brengen en het grootste land ervan tussen te laten vallen.”