De Canadese premier Justin Trudeau, wereldwijd bekend omwille van zijn vele feministische en andere linkse boodschappen, ligt onder vuur omwille van een vermeend schandaal rond ongewenste intimiteiten. Volgens beschuldigingen zou hij een vrouwelijke journaliste hebben betast. Zelf ontkent de premier betrokkenheid en herinnert hij zich “geen enkele negatieve interacties die dag”.

De feiten dateren van 18 jaar geleden. De Canadese premier zou – toen 28 jaar oud en nog niet politiek bekend behalve dan als zoon van oud-premier Pierre Trudeau – aanwezig geweest zijn op een liefdadigheids-fundraiser in Creston, in de Canadese provincie British Columbia. Tijdens het geldophalingsevenement – dat ging over veiligheid en lawines – zou Justin Trudeau echter een vrouwelijke reporter hebben betast.

Edito uit 2000 ligt aan oorzaak van schandaal rond Trudeau

De bal ging aan het rollen nadat een niet-getekend editoriaal van een lokale krant uit Creston terug naar boven kwam drijven op Twitter. Het stuk uit 2000 stelde dat Trudeau zichzelf had verontschuldigd voor het ongepast “behandelen” van de vrouw. “Het spijt me zo. Als ik had geweten dat je verslag uitbrengt voor een nationale krant, had ik nooit zo vrijmoedig geweest”, luidt het citaat van Trudeau in het artikel. De edito gaf geen verdere details, maar stelde dat de huidige premier de journaliste “schaamteloos oneerbiedig had bejegend”. 

Eerder vorige maand reageerde de premier via zijn perschef op de beschuldigingen ontkennend tegenover Buzzfeed: “Ik herinner me die dag in Creston goed. […] Ik had een leuke dag toen; ik herinner me totaal geen enkele negatieve interactie op die dag”. Vorige week donderdag en afgelopen maandag werd een aanvullende reactie opnieuw herhaald door het kabinet van Trudeau: “Zoals de Eerste Minister eerder heeft gezegd, is hij altijd zeer voorzichtig geweest om iedereen met respect te behandelen”, zo luidde het in de mededeling. “Zijn eerste ervaringen met activisme waren rond het thema van seksuele intimidatie op McGill (de universiteit, red.), en [Trudeau] beseft het belang van attent en respectvol te zijn”.

(Lees verder onder de tweet/foto.)

De journaliste zelf werd gecontacteerd door CBC News, maar wenst anoniem te blijven en niet te reageren. Valerie Bourne, een andere journaliste die in 2000 sprak met het vermeende slachtoffer, wist echter het volgende te zeggen: “Mijn herinneringen over het gesprek (met de vrouwelijke reporter die zou zijn betast door Trudeau, red.) zijn dat ze naar mij kwam omdat ze zich sterk ongemakkelijk voelde omwille van de gebeurtenis. Ze vond niet leuk wat was gebeurd. Ze wist niet zeker hoe ze nu verder moest gaan met de zaak, gezien het natuurlijk ging over iemand die bekend was in de Canadese gemeenschap”.