De Rode Duivels en politiek, het zijn twee verschillende zaken die men op sociale media regelmatig met elkaar in verband brengt, zo ook Groen-Kamerlid Kristof Calvo vandaag op Facebook. “Ook na het WK voelen heel veel landgenoten zich verbonden met België. De tricolore vlaggen verdwijnen dan wel uit het straatbeeld, maar de gehechtheid aan België bij het overgrote deel van de Vlamingen blijft gewoon”, schrijft hij.

Hoewel het WK nu gedaan is moeten we volgens Calvo geen afscheid nemen van de “Duivelse samenhorigheid”. “Sterker nog, we zullen er ook geen afscheid van nemen. Want waar de Rode Duivels voor staan, de gevoelens en dynamieken waar ze een megafoon op zetten: het zit in onze samenleving ingebakken. Het is er altijd. Tenminste als we het willen zien”.

Veel Belgen blijven zich volgens hem immers verbonden voelen met de België. “De tricolore vlaggen verdwijnen dan wel uit het straatbeeld, maar de gehechtheid aan België bij het overgrote deel van de Vlamingen blijft gewoon. Het gros van de Vlamingen houdt van dit meertalig land”, klinkt het bij de groene volksvertegenwoordiger op Facebook.

Calvo: “Waarom moet Vlaams zo anti-Belgisch zijn?”

Toch blijft er – ook na dat volgens Calvo positieve WK – nog veel werk om “met al die talenten aan de slag te gaan”. Daarnaast blijft het volgens hem “triestig en grappig tegelijk hoe Vlaams-nationalisten worstelen met België”. “Hoogte/dieptepunt daarvan was Theo Francken dit weekend die wel supportert voor Kroatië, maar dat weigert te doen voor de ploeg van de landgenoten die zijn salaris als federaal staatssecretaris betalen. Waarom moet Vlaams zo anti-Belgisch zijn, vraag ik me af”.

Volgens hem willen Vlaams-nationalisten “de gebeurtenissen van de afgelopen weken reduceren tot een hype”. Dat is evenwel niet correct stelt Calvo: “het is geen hype, wel een hoogtepunt, een metafoor. Laat je dus niets wijsmaken. Ook zonder de Duivels op grote schermen: We Are Belgium”.

(Lees verder onder het ingevoegde bericht.)

OOK NA HET WK: WE ARE BELGIUMHeerlijk was het, gisteren allemaal samen op de Grote Markt van onze hoofdstad. Het was…

Publiée par Kristof Calvo sur Lundi 16 juillet 2018

“Verbinden via brood en spelen, ik geloof daar niet in”

Niet alleen Calvo trekt conclusies uit het succes van de Rode Duivels. Eerder stelde Jong CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in een opiniestuk voor VRT NWS dat “tegen deze generatie Rode Duivels […] geen separatist [is] opgewassen”. “Als die 11 jongens samen kunnen spelen, dan moet iedereen toch ook samen kunnen leven”, klonk het.

Parlementair assistent Els van Doesburg (N-VA) reageerde in een door N-VA-kringen veelvuldig gedeeld opiniestuk dat deze metafoor moest worden doorgetrokken. “De voorwaarde voor het succesvol samenspelen ligt in het respecteren van de context van het voetbalspel. Bij het samenleven is dat niet anders. Voetbal wordt gespeeld volgens erkende en strikte regels die ook door alle spelers worden gevolgd. Wie ze overtreedt wordt teruggefloten, wie zwaar in de fout gaat, vliegt er definitief uit. Zero tolerance als het ware, als basis voor goed samenspelen/samenleven”, schreef ze.

(Lees verder onder de tweet.)

Daarnaast brengt het WK mensen volgens haar samen maar “niet per se Vlamingen en Walen dichter bij elkaar”. “De overgrote meerderheid viert de successen van de Rode Duivels gewoon met taalgenoten, in het eigen dorpscafé of het lokale stadsplein. Dat Walen sympathieke jongens en meisjes zijn, heeft ook geen enkele betekenis bij het beantwoorden van de vraag of het een goede zaak zou zijn als die sympathieke mensen zichzelf kunnen besturen of niet. Verbinden via brood en spelen, ik geloof daar niet in. Verbinden via taal dan weer wel, maar dat zal u niet verbazen”.