Nigel Farage, de voormalige leider van UKIP, suggereerde dat hij wel eens een comeback naar de Britse nationale politiek zou kunnen maken indien de ‘zachte Brexit’ van premier Theresa May werkelijkheid zou worden.

Vorige week alludeerde de voormalige UKIP-leider Nigel Farage op een terugkeer naar de Britse politiek als de Brexit-plannen van Theresa May werkelijkheid zouden worden. Hij deed de uitspraken op zijn eigen radioprogramma op LBC-radio.

“Brexit-verraad”

Toen een verslaggever van de BBC Farage naar zijn uitlatingen van vorige week vroeg, antwoordde de politicus: “Ik was echt geschokt door wat er uit Chequers kwam. Ik begrijp dat er in elke onderhandeling een zekere mate van geven en nemen is. Maar niet een volledige, totale, abjecte overgave, en eerlijk gezegd, een verraad.”

“Verraad is een heel sterk woord, maar het is dan ook een verraad, niet alleen van hoe de mensen in het referendum stemden, maar ook van een Algemeen Verkiezingsmanifest onder leiding van Theresa May zelf”, zegt Farage.

“Als […] in het voorjaar van volgend jaar […] artikel 50 is opgeschort of als dit verraad voortduurt, dan zou ik inderdaad serieus overwegen om mezelf weer in de frontlinie te plaatsen”, besluit Farage. “Ik kan u verzekeren dat het niet op mijn verlanglijstje van dingen staat die ik moet doen, maar als het moet, zal ik het doen.”

Onvrede over plannen May

Volgens die plannen zouden het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie vasthouden aan een “gemeenschappelijk wetboek” voor goederen en landbouwproducten in ruil voor vrijhandel zonder tarieven of douanecontroles. In feite zouden die plannen neerkomen op een ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou bijgevolg wel nog onderhevig zijn aan EU-regelgeving, zonder er zelf zeggenschap in te hebben.

Het plan stootte op felle tegenkanting binnen de Conservatieve Partij, met name onder de voorstanders van een ‘harde Brexit’. Bijgevolg namen Brexit-minister David Davis en minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson beiden ontslag. Johnson noemde de plannen van May een “drol” en zei dat het Verenigd Koninkrijk riskeert een “EU-kolonie”te worden.