Na het ontslag van Brexit-minister David Davis, stapt minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, reageerde laconiek op het vertrek van de twee Brexiteers. Sarcastisch stelde hij dat dit bewijst dat “de Britse regering duidelijk zeer eensgezind is.”

Met de voorstelling van premier Theresa May haar Brexit-plan is in het Verenigd Koninkrijk de afwikkeling van het Brexit-dossier begonnen. Indien het van May afhangt dan komt er een zogenaamde ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou in dat scenario een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie nastreven en samen met de andere EU-lidstaten gemeenschappelijke douaneregels installeren.

Hoewel May vrijdag nog over een collectief standpunt sprak, begonnen de Brexiteers te rebelberen tegen haar plannen. Zo zou Johnson, een aanhanger van een harde Brexit, het verdedigen van haar plan als “het polijsten van een drol” hebben omschreven. Brexit-minister David Davis stelde zondag dan weer zijn ontslagbrief op en verweet May de controle over de Britse wetten uit handen te hebben gegeven. Vanaf het ontslag van Davis was het de vraag of er nog andere ministers zijn voorbeeld zouden volgen. Immers, zouden ook andere ministers hun ontslag geven, dan zou de positie van May behoorlijk wankel kunnen worden.

Exit Johnson

Dit laatste vond vandaag plaats. May’s immer ambitieuze minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, neemt ontslag en is naar alle waarschijnlijkheid uit op het leiderschap van de conservatieve partij. Of hij May effectief uit het zadel zal kunnen wippen is evenwel nog hoogst onduidelijk. Zo moeten er eerst minstens 48 Britse conservatieven een motie van wantrouwen indienen vooraleer er een vertrouwensstemming kan plaatsvinden. Daarna hebben de voorstanders van een harde Brexit meer dan 150 stemmen nodig om May onderuit te halen.

Jeremy Corbyn (Labour), de leider van de oppositie, haalde alvast hard uit naar premier May. Zo zou zij er volgens hem een boeltje van hebben gemaakt. Daarnaast vroeg hij zich  af hoe May, die nog niet eens een akkoord binnen haar eigen regering kan sluiten, een deal met Brussel kan maken.

Tusk: “Problemen die ze hebben gecreëerd, blijven bestaan”

Het ontslag van Davis en Johnson kreeg niet alleen in het Verenigd Koninkrijk weerklank, ook Commissievoorzitter Juncker en de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, reageerden al op het ontslag van de twee Brexiteers. Zo stelde Juncker sarcastisch dat het het ontslag van Davis en Johnson erop wijst dat “de Britse regering duidelijk zeer eensgezind is.”

Tusk stelde dan weer dat de problemen die Johnson en Davis hebben gecreërd, “blijven bestaan voor de volkeren. Ik kan alleen maar betreuren dat het idee van de Brexit niet samen met hen verdwijnt. Maar … wie weet?”