De juwelier die zich in juridisch moeilijk vaarwater bevindt na het doodschieten van een gewapende inbreker staat niet alleen. De Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) en ook de neutrale ondernemersorganisatie NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) uitten “maximaal begrip” voor de juwelier. De steunbetuiging komt er na een storm van protest op sociale media afgelopen weekend tegen de aanhouding van de zelfstandige uit Oostakker.

Vorige week heeft een juwelier uit het Gentse Oostakker het vuur geopend op twee gewapende inbrekers. Een van de dieven verloor hierbij het leven. De juwelier werd hierna opgepakt wegens doodslag. Dat riep echter brede verontwaardiging op bij zowel een deel van de politieke wereld als bij de publieke opinie. Intussen is de ondernemer alweer vrijgelaten. Nu krijgt hij ook steun van ondernemersorganisaties Unizo en het NSZ, zo brengt BELGA.

“Maximaal begrip” voor juwelier Moens

Unizo roept op tot begrip voor de juwelier. “We gaan uit van maximaal begrip voor de onmenselijke situatie waarin de juwelier zich bevond”, zo vertelt Danny Van Assche van Unizo aan BELGA. “De stress, de angst, de woede die dat bij de betrokken winkeliers opwekt, maakt het heel menselijk en begrijpelijk dat ze hard willen terugslaan van zodra ze de kans zien.” NSZ wijs er tevens op dat juweliers “met de regelmaat van de klok” geviseerd worden door bandieten.

UNIZO en NSZ willen nu strengere maatregelen van de overheid om dergelijke overvallen te voorkomen. “In dat verband is het erg belangrijk dat de straffen die aan overvallers worden opgelegd ook effectief worden uitgevoerd”, aldus nog Van Assche. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws treedt dit standpunt bij. Bovendien impliceert Mattheeuws dat de wet op zelfverdediging uitgebreid kan worden, van louter gaande over mensen tot ook het beschermen van bezit.

(Lees verder onder de tweet.)

Het oppakken van de juwelier zorgde afgelopen weekeinde voor een virale storm van protest op sociale media. Een petitie die pleit voor “geen straf voor juwelier Moens!” behaalde reeds 15.544 handtekeningen. De petitie gaat uit van het Vlaams Belang, die resoluut achter de de handelaar staat. “Kwestie van zelfverdediging”, tweette de rechtse partij zaterdag reeds. “Hopelijk krijgt deze man geen enorm proces aan zijn been.” Het Vlaams Belang pleit reeds jaren voor de uitbreiding van de wet op zelfverdediging.