De Britse minister voor Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft sterke kritiek geuit op het Brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May. Johnson, een fervent aanhanger van de Brexit, zei dat May’s “bedrijfsvriendelijke” plan niets waard is en dat het opgekuist moet worden om aan het publiek verkocht te kunnen worden. Dat schrijft Reuters.

Johnson maakte deze opmerkingen tijdens de acht uur durende gesprekken in het buitenverblijf van May. De gesprekken eindigden met het ondertekenen van het plan door alle leden van de regering, inclusief Johnson. Minister van Milieu Michael Gove, een bondgenoot van Johnson tijdens het referendum voor de Brexit in 2016, verdedigde het plan en zei dat het May’s rode draad in de onderhandelingen met de Europese Unie eer aan doet. Daarbij vindt hij ook dat de eisen voor bedrijven bereikt zijn, zelfs al is niet al het vooraf gehoopte bereikt waar sommige anti-EU campagnevoerders voor schreeuwden.

“Ik ben een realist. Éen van de dingen in politiek die je niet moet doen is dat je het perfecte niet de vijand van het goede moet maken. En één van de dingen aan dit compromis is dat het het kabinet verenigd”, reageert Gove. Het plan van May wil een vrijhandelszone voor goederen en het behoudt de goede banden met de EU. Volgens Gove zorgt het ervoor dat Groot-Brittannië haar autonomie krijgt van de EU-instanties en -structuren, en tegelijk zorgt het voor een vrijhandelsakkoord dat werkt voor de belangen van bedrijven. “Op alle belangrijke gebieden waar een onafhankelijk land haar soevereiniteit wil gebruiken, zal Groot-Brittannië dat kunnen doen”, reageert Gove. Het plan respecteert volgens hem ook het resultaat van het referendum.

Toch waren er enkele stemmen binnen de conservatieve partij van May die het plan maar niets vonden. Éen van hen is de anti-EU campagnevoerder Jacob Rees-Mogg. Hij vindt dat het voorstel erger zou kunnen zijn dan wanneer Groot-Brittannië zonder akkoord de EU verlaat. “Dit is niet iets waarvoor het land gestemd heeft, het is niet wat de premier beloofde”, aldus Mogg. Ook Labour-oppositielid Keir Starmer vindt het voorstel maar niets. Hij zei dat de douaneregelingen, die aan de basis van het plan liggen, “onwerkbaar” zijn en een “bureaucratische nachtmerrie is die niet zal werken”.

Moeilijke taak

Starmer zei ook dat May’s voorstel de eisen van Labour niet tegemoet komt. Zij vragen immers een uitgebreide douane-unie en een akkoord voor een enkele markt met gedeelde instituties en een gedeelde regelgeving. De kritiek van Labour en de klachten van sommige hevige anti-EU conservatieven betekenen dat May nog een moeilijke taak te wachten staat om alle wetgevers te overtuigen om een finaal akkoord met de EU te sluiten.

Het compromis zal hoogstwaarschijnlijk ook niet in goede aarde vallen in Brussel. De hoofdonderhandelaar van de EU in het Brexit-debat, Michel Barnier, verwelkomde het compromis maar reageerde op Twitter: “We zullen de voorstellen beoordelen om te zien of ze werkbaar en realistisch zijn.”