Eerder vandaag raakte bekend dat twee stedelijke zwembaden moslima’s niet langer mogen ver­bieden om een boerkini te dragen. “Zwemmen in boerkini verbieden vanwege de hygiëne of om veiligheidsredenen is niet gerechtvaardigd”, luidde het oordeel van de rechtbank van eerste aanleg, Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. De stad Gent gaat evenwel tegen deze uitspraak in beroep. In Antwerpen blijft het boerkiniverbod ongewijzigd van kracht.

Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent moeten per direct hun reglementen aanpassen. Daarbovenop krijgen de moslima’s die klacht indienden recht op een morele schadevergoeding. De Gentse rechtbank besliste daarnaast dat – zelfs indien de stad Gent beroep aantekent – de beslissing moet worden uitgevoerd.

Dat laatste is nu het geval. Zowel Open Vld als sp.a staan achter deze beslissing. Groen daarentegen had het moeilijker om haar positie te bepalen. Na aanvankelijk eerst akkoord te gaan met het vonnis, stuurde de partij later volgens BELGA haar mening bij. Of Merelbeke de Gentse uitspraak gaat aanvechten is nog niet duidelijk. Wel kunnen moslima’s – tot de rechter in beroep een nieuw vonnis heeft geveld – een boerkini dragen in de twee zwembaden.

Stad Gent: “Te beperkend”

In een persmededeling maakt de stad Gent bekend dat het reglement zal worden aangepast. Zo besloot het college van burgemeester en schepenen om “lichaamsbedekkende zwemkledij voor iedereen toe te laten in alle zwembaden, zolang deze bestaat uit badstof en voldoende aansluitend is”.

Wel is het vonnis van de rechtbank “te beperkend” volgens de stad Gent. De reden? “Het verwijst naar religie en levensbeschouwing als enige uitzondering”, klink het in een persmededeling. “De Stad Gent wil zoveel mogelijk mensen aan het bewegen en sporten krijgen. Veiligheid en hygiëne zijn vanaf nu de enige leidraad bij de beoordeling van wat wel en niet wordt toegestaan in de stedelijke zwembaden”. De huidige richtlijnen worden volgens het stadsbestuur tegen zaterdag 1 september 2018 aangepast.

Duchateau: “Ik wil GEEN ‘boerkini’ zwembaden en ‘witte’ zwembaden”

Fons Duchateau (N-VA), Antwerps schepenen voor Diversiteit, Inburgering en Samenlevingsopbouw, laat in een bericht op zijn Facebookpagina weten dat er in Antwerpen gaan aanpassing van het reglement komt. “Het ergste wat ons kan overkomen is dat een symbool van onderdrukking standaard wordt in onze zwembaden. Dit gaat niet om een kledingstuk. Het gaat ook niet over hygiënische voorschriften. Dit debat gaat zelfs niet over zwemmen. Het gaat om mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw zo vanzelfsprekend vinden, dat ze iedere vorm van emancipatie een bedreiging vinden van hun vrijheid”.

“Laat me heel duidelijk zijn”, gaat de schepen verder, “ik wil straks geen segregatie in de zwembaden van onze stad. Ik wil GEEN ‘boerkini’ zwembaden en ‘witte’ zwembaden. En ik wil vooral vermijden dat meisjes van jongs af aan via de boerkini verantwoordelijk worden gesteld voor het gedrag van mannen. Dat is immers de doctrine die schuilgaat achter ‘lichaamsbedekkende’ kledij en die we al te makkelijk vergeten”.

Bij N-VA-staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir valt eenzelfde geharnaste taal te horen. Hoewel ze zich niet wil uitspraken over de inhoud van de vonnissen wijst ze tegenover BELGA op een paradox. Terwijl in moslimlanden steeds minder vrouwen een sluier willen dragen, zie je volgens haar in Vlaanderen en België de omgekeerde beweging. “Je gaat mij niet zeggen dat dit een vrije keuze is”, klinkt het. Volgens de staatssecretaris is “een boerkini […] een symbool van onderdrukking”.