In de Eikenstraat in Reet (Rumst) is een BMW 3 in brand gestoken op een oprit voor een woonst. De wagen brandde volledig uit. De politie gaat uit van brandstichting, maar het is nog niet duidelijk wie precies de brand startte of waarom. Het labo is ter plaatse gekomen.

De ordediensten gaan uit van brandstichting omdat de auto aanvankelijk vooral brandde op het dak en de koffer. Dat betekent dat er wellicht benzine of een andere brandversneller gebruikt is. “Een aanleiding voor een brandstichting is er niet onmiddellijk”, zo vertelt woordvoerder Joris Van Camp van de politiezone Rupel in Het Laatste Nieuws. “De eigenaar van de auto is niet gekend bij de politie. Er is een opsporingsonderzoek gestart.”

De Gazet van Antwerpen schrijft dat men alle pistes onderzoekt, maar er niet echt rekening gehouden wordt met de brandstichting van de BMW als een onderdeel van de Antwerpse drugsoorlog.

Coke-oorlog

Deze drugsoorlog of coke-oorlog sleept al maanden aan in Antwerpen. Gevels worden beschoten, dealers worden uitgeschakeld, spijkerbommen worden geplaatst… De betrokken partijen in de Antwerpse drugsoorlog hebben weinig scrupules. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als de ‘Mocromaffia’ – zoals de Turtles en de Mixers domineren deze lucratieve en clandestiene handel.

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen. Begin dit jaar werd in Antwerpen een nieuwe ‘taskforce’ voorgesteld. Het ‘maffia-team’ zal met 70-80 agenten de strijd aangaan met de overwegend allochtone drugbendes. Ze moeten in kaart gebracht worden en worden drooggelegd. Dat is de opdracht vervat in het ‘Stroomplan’.