In het Verenigd Koninkrijk neemt met het ontslag van Boris Johnson de druk op premier Theresa May toe. Johnson – die ontevreden is met de ‘zachte Brexit’ die May bepleit – zou immers een vertrouwensstemming kunnen afdwingen, zelf het Conservatieve leiderschap kunnen opeisen en zodoende voor een harde Brexit kunnen opteren. Hoewel dit een loutere hypothese is, zijn de Belgische bedrijven ongerust over de afwikkeling van het Brexit-dossier. “Als er geen akkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zou de impact op het vlak van douanerechten om en bij de 2,2 miljard euro per jaar betekenen”, citeert de krant De Morgen VBO-topman Pieter Timmermans.

Met de voorstelling van premier Theresa May haar Brexit-plan is in het Verenigd Koninkrijk de afwikkeling van het Brexit-dossier begonnen. Indien het van May afhangt dan komt er een zogenaamde ‘zachte Brexit’. Het Verenigd Koninkrijk zou in dat scenario een vrijhandelsverdrag met de Europese Unie nastreven en samen met de andere EU-lidstaten gemeenschappelijke douaneregels installeren.

https://twitter.com/SCEPTR_online/status/1016392021458735106

Hoewel May vrijdag nog over een collectief standpunt sprak, begonnen de Brexiteers te rebelleren tegen haar plannen. Zo zou Johnson, een aanhanger van een harde Brexit, het verdedigen van haar plan als “het polijsten van een drol” hebben omschreven. Brexit-minister David Davis stelde zondag dan weer zijn ontslagbrief op en verweet May de controle over de Britse wetten uit handen te hebben gegeven. Johnson volgde gisteren Davis zijn voorbeeld en maakte de chaos voor May nog wat groter.

42.000 jobs

Of de immer ambitieuze Johnson het leiderschap van zijn partij kan claimen is nog hoogst onduidelijk. Zo moeten er eerst minstens 48 Britse conservatieven een motie van wantrouwen steunen vooraleer er een vertrouwensstemming kan plaatsvinden. Daarna hebben de voorstanders van een harde Brexit meer dan 150 stemmen nodig om May onderuit te halen. Dit laatste, een overwinning van de hardliners, is een nachtmerrie voor Timmermans.

“Ik hoop dat de politieke chaos het gezond verstand niet in de weg staat en dat het algemeen belang het haalt”, zegt Timmermans aan De Morgen. Een harde Brexit zou volgens de VBO-topman niemand winst opleveren. “Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke handelspartner. Als er geen akkoord komt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, zou de impact op het vlak van douanerechten om en bij de 2,2 miljard euro per jaar betekenen”, gaat hij verder.

De studie van professor Hylke Vandenbussche (KU Leuven), die aantoont dat bij een harde Brexit zo’n 42.000 Belgische jobs kunnen verdwijnen, grijpt Timmermans aan om het belang van een diep en breed partnership met de Britten te beklemtonen.