Binnen de federale regering lopen volgens Het Nieuwsblad de spanningen op. Zo willen de liberalen en de N-VA vaart maken met een (gedeeltelijke) beursgang van Belfius. CD&V-vicepremier Kris Peeters wil – zoals werd overeengekomen in het Zomerakkoord – eerst een oplossing voor Arco.

Het Arco-dossier blijft CD&V – en in het bijzonder de man die voor de regeling moet zorgen, Kris Peeters – parten spelen. Hoewel de regering-Michel de christendemocraten al verschillende keren – zowel in het regeerakkoord als in het Zomerakkoord – een oplossing beloofde, komt het er maar niet van. De grote boeman? Het Europees Hof van Justitie dat de Arco-coöperanten als beleggers beschouwt. Als gevolg hiervan kan de Belgische Staat de aandeelhouders niet zomaar compenseren want dat zou, volgens datzelfde rechtscollege, op ongeoorloofde staatssteun neerkomen.

Arco: Peeters speelt De Wever zwartepiet toe

Vorige maand stelde zowel N-VA-voorzitter Bart De Wever als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten dat er waarschijnlijk geen oplossing voor het dossier gaat komen. “We hebben afgesproken dat de oplossingen de juridische toets moet doorstaan en dat ze groen licht moet krijgen van Europa. Ik vrees er ook voor, ik heb nog niet gezien hoe je dat op de ene of andere manier kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen”, stelde Rutten. Het probleem is echter dat zolang er geen oplossing voor Arco komt, er van een beursgang van Belfius geen sprake is, althans dat werd CD&V beloofd.

Michel voert het tempo op

Premier Charles Michel (MR) heeft volgens de Franstalige krant L’Echo evenwel een plan klaar om Belfius naar de beurs te brengen. Zo zou de bank zelf kunnen beslissen om ofwel in oktober dit jaar ofwel in april volgend jaar naar de beurs te trekken. Dit plan van de premier zou tijdens het begrotingsconclaaf van dit weekend in een principeakkoord moeten worden omgezet.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/MickClm/status/1018337092814942208

Dat de liberalen en de N-VA hier geen problemen mee hebben, is niets nieuws onder de zon. Zo hoopte Open Vld-vicepremier Alexander De Croo eerder nog op redelijkheid van CD&V. Het blijft echter nog maar de vraag of de christendemocraten de koppeling van Belfius met Arco zullen willen loslaten. Volgens een bron van L’Echo zou dit voor Peeters immers gelijkstaan met “politieke zelfmoord”.

Staatsschuld verminderen

Langs de andere kant zou een gedeeltelijke beursgang van staatsbank Belfius de regering zo’n 1,75 à 3 miljard euro kunnen opleveren. Omdat niet al dat geld gebruikt zal worden voor de compensatie van de Arco-coöperanten, kan de regering hiermee de staatsschuld verlichten. Deze afbouw van staatsschuld geeft de coalitiepartners van de CD&V nieuwe munitie om een gedeeltelijke beursgang door te drukken. Komt deze er immers niet – en komt er bijgevolg geen verlaging van de staatsschuld – dan kan men Peeters hiervan de schuld geven. De christendemocratische vicepremier is langs zijn kant niet onder de indruk. “Er is afgesproken dat Arco vóór Belfius wordt opgelost”, reageert hij tegenover Het Nieuwsblad.