In de Antwerpse Stuivenbergwijk is vroeg deze ochtend opnieuw een aanslag met een granaat gepleegd. De Turkse pitazaak Mevlana werd hierbij geviseerd, maar de politie weet van geen link tussen deze zaak en het drugsmilieu. Boven de snackzaak woont echter wel iemand die verschillende malen is veroordeeld wegens cocaïnezwendel. Er vielen geen slachtoffers. De aanslag is de zoveelste in een lange reeks van gewelddadige incidenten in en rond het cocaïnemilieu in Antwerpen.

“Het incident deed zich voor om ongeveer 04u20 vannacht”, zo vertelt men bij de politie aan Het Laatste Nieuws. “Vermoedelijk is er een granaat ontploft. Er vielen geen gewonden maar er is schade aan de gevel van de zaak en enkele geparkeerde wagens.” Het labo van de gerechtelijke federale politie is ter plaatse om meer te achterhalen.

Doelwit mogelijk bewoner boven pittazaak

Het is echter nog niet direct duidelijk wie of wat het precieze doelwit was, maar de Turkse kebabzaak heeft geen bekende banden met het drugsmilieu. “In tegenstelling tot vele andere zaken hier rondom ons” heeft de zaak zelfs een goeie reputatie, zo vertelt een buurtbewoner in Het Laatste Nieuws. Boven de snackbar woont wel een man die verschillende veroordelingen op zijn kerfstok heeft inzake cocaïnezwendel.

Een getuige van Het Laatste Nieuws kon de vermoedelijke dader zien weg sprinten. “Ik stond meteen na de knal aan mijn raam terwijl ik met de politie aan het bellen was. Ik zag iemand zeer gehaast weglopen”, aldus de buurman van Mevlana. “Het gaat om een jonge twintiger met Noord-Afrikaanse roots. Hij had een fijn snorretje en meet ongeveer 1,75m. Hij droeg op dat moment blauwe kledij met een donkerblauwe pet zonder opdruk. Hij vluchtte na de knal weg richting de Frans de Cortstraat.”

‘Mocromaffia’ terroriseert Antwerpen

De gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu al maanden. Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren deze lucratieve en clandestiene drugshandel.

(Lees verder onder de tweet.)

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen. Begin deze maand werd nog een andere handgranaat gegooid naar een woning.