Maandagnacht werd Antwerpen opgeschrikt door een ontploffing van een handgranaat. Enkele maanden geleden gebeurde dat ook al met 2 spijkerbommen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het opnieuw om een afrekening in het drugsmilieu. De gewelddadige drugsoorlog van voornamelijk allochtone bendes teistert Antwerpen nu al maanden.

Omstreeks 3 uur maandagnacht hoorden buurtbewoners een luide knal aan de Letterkundestraat op het Antwerpse Kiel.  “Ik dacht dat het onweerde, eindelijk. Maar ik keek buiten en zag een sterrenhemel. Niks onweer”, aldus buurtbewoner Wilfried, die wakker schoot. De volgende ochtend merkten verschillende buurtbewoners dat hun auto beschadigd was.

Handgranaat

“Ik belde de politie en maakte melding van een geval van vandalisme. Daar leek het toch op. De politie stuurde een patrouille voor vaststellingen”, stelt een buurman die als eerste de vaststelling deed. Uit die vaststellingen bleek echter dat het niet om vandalisme gaat, maar dat de schade werd toegebracht door een ontplofte handgranaat. De handgranaat werd gegooid naar de gevel van een havenarbeider. De man wordt gelinkt aan het Antwerpse drugsmilieu.

De havenarbeider werd meegenomen voor verhoor, maar werd daarna niet langer aangehouden. De sectie ‘Agressie’ van de federale gerechtelijke politie heeft het onderzoek overgenomen. “Alle pistes worden onderzocht, ook die van het drugsmilieu”, bevestigt Sylvie Van Baden van het Antwerpse parket aan Gazet van Antwerpen.

(Lees verder onder de tweet.)

‘Mocromaffia’ terroriseert Antwerpen

Eind vorig jaar bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Allochtone bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals de Turtles en de Mixers domineren deze lucratieve en clandestiene handel.

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen.