De Amerikaanse economie groeide in het snelste tempo in bijna vier jaar tijd. Voor president Donald Trump zijn de cijfers een bewijs dat zijn economisch beleid werkt.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) – de breedste maatstaf van in de economie geproduceerde goederen en diensten – groeide in het tweede kwartaal van het jaar met 4,1 procent, de snelste kwartaalgroei sinds 2014. Amerikaanse huishoudens kochten meer motorvoertuigen en gaven  meer uit aan gezondheidszorg, nutsvoorzieningen, voeding en huisvesting.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook werkloosheid daalt

Voor president Donald Trump zijn de gegevens het bewijs dat zijn economisch beleid werkt. “De hele wereld is opnieuw jaloers op onze economie. Als de handelsovereenkomsten binnenkomen, een voor een, zullen we nog een stuk hoger klimmen dan deze cijfers”, zei Trump.

(Lees verder onder de tweet.)

Het werkloosheidscijfer is sinds het aantreden van Trump gezakt van 10 procent naar 4 procent. Ook de banengroei kent een recordtempo. Amerikaanse fabrieken huren in hun snelste tempo in twee decennia, een belangrijk campagnethema van Trump.

(Lees verder onder de tweet.)

Robuuste groei

De maatstaven voor de onderliggende groei waren robuust. Volgens economen is het steeds waarschijnlijker dat de groei van het bruto binnenlands product over het hele jaar in 2018 voor het eerst in bijna tien jaar 3% zou kunnen bereiken.

De grote belastingverlagingen van Trump lijken de uitgaven van consumenten aan te moedigen, die in het voorjaar met 4% zijn gestegen. Ook de verhoogde federale uitgaven geven de Amerikaanse economie een flinke boost.