In Nantes, Frankrijk vond gisterennacht een tweede nacht met hevige onlusten plaats. Nadat er dinsdagnacht reeds rellen uitbraken na de dood van een weerspannige arrestant, trokken woensdagnacht opnieuw groepjes allochtone jongemannen de straten op om brand te stichten, openbaar en privaat bezit te vandaliseren en de confrontatie aan te gaan met de politie.

Afgelopen nacht werden tijdens rellen vijftig voertuigen in brand gestoken. Hiernaast werden vijf overheidsgebouwen geviseerd door brandstichters, waaronder een politiebureau. Opnieuw vonden de rellen plaats in meerdere buurten van de West-Franse stad. De politie hield slechts elf mensen aan. De rellen sloegen zelfs over naar de regio van Parijs toen ook in Garges-lès-Gonesse vuilnisbakken in brand werden gestoken en projectielen naar de politie werden gegooid. Hierbij werd enkel één iemand opgepakt.

De politiek in Frankrijk roept opnieuw op tot kalmte nadat een eerdere oproep weinig effect had. Ook de ouders van de automobilist (Aboubakar Fofana),  die omkwam door een politiekogel na diens verzet bij een arrestatie, roepen de amokmakers op om kalm te blijven.

“Ze braken alles af. Het duurde een eeuwigheid”

Rond half negen dinsdagavond werd een automobilist tegengehouden door de politie. De identiteit van de chauffeur werd niet opgegeven en agenten kregen het bevel om de chauffeur naar het politiekantoor te brengen. Bij de poging tot aanhouding pleegde de automobilist echter verzet, zo stelde lokale politiecommissaris Jean-Christophe Bertrand woensdag. Fofana zou zijn auto hebben omgedraaid en gepoogd hebben om te vluchten. Wanneer hij hierbij een agent aanreed en verwondde, opende een andere agent het vuur. De kogel raakte de halsslagader en de verdachte werd dood verklaard bij aankomst in het ziekenhuis.

Een bepaald deel van de allochtone jeugd in Nantes sloeg na het nieuws al snel aan het rellen. Dit in maar liefst drie verschillende buurten. Een getuige zei tegenover AFP het volgende“Ik zag alles branden. Er waren brandhaarden in vuilbakken, in wagens. Ze braken alles af. Het duurde een eeuwigheid”. Ook een winkelcentrum ging dinsdagnacht in de vlammen op.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Grootstedelijke problematiek in Frankrijk

Woensdag werd tevens duidelijk dat de automobilist in kwestie werd gezocht voor overvallen. Naast een reeks roofovervallen in de regio van Parijs werd Fofana ook verdacht van het bezit van gestolen goederen en deel uit te maken van een criminele samenzwering. Een arrestatiebevel werd tegen de jonge crimineel (22) reeds in juni 2017 uitgevaardigd.

De rellen in Nantes maken deel uit van een lange reeks aan gewelddadige incidenten die Frankrijk geregeld opschrikken. In april braken er nog ernstige onregelmatigheden uit in de multiculturele probleemwijk Mirail in het Zuid-Franse Toulouse. Dit nadat een identiteitscontrole van een gesluierde vrouw plaatsvond. Vorig jaar liepen dan weer protesten in Parijs uit de hand toen allochtone jongemannen dagen aan een stuk onder meer de politie aanvielen met vuurwerk.

De rellen zijn echter minder ernstig dan in 2005, toen in meerdere ‘banlieues’ over geheel Frankrijk wekenlange onlusten uitbraken. Enkele allochtone jongeren hadden tijdens een politie-achtervolging zich verstopt in een hoogspanningscabine en zichzelf hierbij geëlektrocuteerd. Het ongeluk was de aanleiding van drie weken lange interstedelijke chaos dat uitdeinde over gans Frankrijk tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen in brand gestoken en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (Les Républicains) moest de noodtoestand uitroepen.