Facebook heeft de rechtse samenzweringstheoreticus en oprichter van ‘Infowars’ Alex Jones 30 dagen van Facebook verbannen. Volgens de sociale mediareus had Jones de ‘richtlijnen voor de community’ overtreden. 

“Onze ‘Community Standards’ maken duidelijk dat we inhoud verbieden die fysieke schade aanmoedigt, of iemand aanvalt op basis van zijn religieuze overtuiging of genderidentiteit”, zegt een woordvoerder van Facebook.

Ook al waarschuwing van YouTube

De woordvoerder liet ook weten dat Facebook vier video’s van pagina’s had verwijderd die door ‘Infowars’ en Alex Jones beheerd werden, nadat de inhoud van die video’s aan Facebook werd gemeld. “We hebben de inhoud getoetst aan onze ‘Community Standards’ en vastgesteld dat deze daarmee in strijd is”, aldus de woordvoerder.

Het tijdelijke verbod van Facebook komt enkele dagen nadat YouTube het kanaal van ‘Infowars’ ook al een waarschuwing gaf. Concreet zou het gaan om een video waarin Jones Robert Mueller, de Amerikaanse speciale raadsman die onderzoek deed naar de vermeende banden van Donald Trump met Rusland, beschuldigde van pedofilie. Ook zou hij geïnsinueerd hebben dat Mueller zou kunnen worden neergeschoten.

“Het is geen grap. Het is geen spel. Het is de echte wereld. Politiek. Je krijgt het, of ik ga het proberen, teef. Bereid u voor”, zei Jones in de video terwijl hij deed alsof hij een wapen afvuurde.