In de West-Franse stad Nantes zijn voor de vierde nacht op rij rellen uitgebroken nadat de Franse ordediensten een 22-jarige weerspannige arrestant dinsdag hadden doodgeschoten bij een routinecontrole. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden nog eens 35 voertuigen in brand gestoken en het kwam weer tot gevechten met grote groepen allochtonen. Dat bericht Ouest-France.

De dood van de 22-jarige Aboubakar Fofana wordt door het Franse gerecht onderzocht maar blijft onder gerechtelijk toezicht. Dit zorgde ervoor dat de spanningen in Orvault, Rezé en de wijken Breil en Bellevue weer hoog opliepen. Voor de eerste keer sinds de rellen dinsdagnacht begonnen werden er geen gebouwen en handelszaken gesloopt. De politie werd massaal ingezet om de relschoppers in te tomen. In Breil en Bellevue werden er molotovcocktails naar de ordediensten gegooid, die reageerden met traangas.

Door de aanhoudende rellen en de brandstichting in gebouwen en auto’s heeft de regio sinds vrijdagavond de verkoop van brandstof en vuurwerk verboden. In de wijk Breil sloeg het vuur van een gebouw over naar een sociale woning. De schade bleef echter beperkt. De allochtone relschoppers scandeerden slogans aan het adres van de ordediensten zoals “leg jullie wapens neer, moordenaars” of “jullie zullen bang zijn in jullie eigen huis”. De rust keerde volgens de politie omstreeks 4u ‘s nachts terug.

Inmiddels wees onderzoek uit dat Fofana werd gezocht voor overvallen. Naast een reeks roofovervallen in de regio van Parijs werd Aboubakar F. ook verdacht van drugshandel, het bezit van gestolen goederen en deel uit te maken van een criminele samenzwering. Een arrestatiebevel werd tegen de jonge crimineel reeds in juni 2017 uitgevaardigd.

Agent aangehouden

De agent die het schot vuurde waardoor de gezochte roofovervaller het leven liet, is inmiddels aangehouden wegens het “vrijwillig gebruik van geweld door een persoon van de openbare orde die geleid heeft tot de dood zonder de intentie om te doden”aldus de procureur van Nantes“Alleen op het einde van [zijn] verhoor zal de procureur in een positie zijn om aan te kondigen wat er hierna gebeurt in deze zaak.”

De rellen zijn echter minder ernstig dan in 2005, toen in meerdere ‘banlieues’ over geheel Frankrijk wekenlange onlusten uitbraken. Enkele allochtone jongeren hadden tijdens een politie-achtervolging zich verstopt in een hoogspanningscabine en zichzelf hierbij geëlektrocuteerd. Het ongeluk was de aanleiding van drie weken lange interstedelijke chaos dat uitdeinde over gans Frankrijk tot zelfs in Brussel. Minstens 10.000 wagens en 300 gebouwen werden toen in brand gestoken en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy (Les Républicains) moest de noodtoestand uitroepen.