In Heist-op-den-Berg is een agent ontslagen. Dit omdat na onderzoek zou blijken dat hij verantwoordelijk was voor een valse IS-dreigbrief die aan de toegangspoort van het politiekantoor werd opgehangen in 2015. De dreigbrief werd geprint met inkt van op het commissariaat. De badge-gebruikersgeschiedenis van de agent verraadde tevens dat hij de nacht dat de brief werd opgehangen twaalf minuten lang werkte in het redactielokaal waar de bewuste computer en printer staan.

Andy V. is niet langer werkzaam bij de politie in Heist-op-den-Berg. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor een valse dreigbrief in naam van de islamistische terreurorganisatie IS. De brief toonde het symbool van IS en de Syrische vlag. Hiernaast was de brief “vuile flikken” te lezen en de namen van twee collega’s van het korps – mét hun nummerplaten. De brief zorgde voor flink wat opschudding en bij de veiligheidsdiensten was het alle hens aan dek. De brief werd immers op 27 november 2015 opgehangen, twee weken na de aanslagen in Parijs. Er gold toen een verhoogd dreigingsniveau en er was reeds informatie dat IS aanslagen op agenten zou plannen.

IS-dreigbrief bleek ‘inside job’

Na onderzoek bleek echter dat de verantwoordelijke niet te vinden was in radicale islamitische milieu’s, maar dat de daad wellicht een ‘inside job’ was. Het papier dat werd gebruikt was dat van de politie zelf en de brief werd ook afgedrukt op een printapparaat van de politie. De lokale politie-afdeling is dan ook 100 procent zeker dat Andy V. verantwoordelijk is. Zijn badge-informatie gaf immers mee dat hij de bewuste nacht 12 minuten actief was in het lokaal waar de printer en computer die gebruikt werden voor de brief staan.

Andy V. ontkent echter alles en vecht dan ook zijn ontslag aan. De Raad van State volgde zijn verzet evenwel al niet. De advocate van de ontslagen agent zal nu onderzoeken of er nog mogelijke juridische stappen mogelijk zijn om het ontslag te laten intrekken.