Dyab Abou Jahjah is niet te spreken over het feit dat uitgerekend Mia Doornaert wordt voorgedragen als nieuwe voorzitster van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). “Een maatschappij waar een zionistische islamofobe elitaire leegdoos zoals Mia Doornaert de littéraire fonds mag voorzitten is een maatschappij in morele vrije val”, klinkt het.

De afgelopen twee weken was er veel te doen rond opiniemaakster en voormalig journaliste Mia Doornaert. Mia Doornaert werd door N-VA naar voren geschoven als nieuwe voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), een moeilijk te slikken pil voor voor velen in de literaire wereld. Doornaert staat er immers voor gekend uitgesproken conservatief te zijn en liet zich in het verleden meermaals opmerken met kritiek op de islam.

Al snel kwam er bijzonder veel kritiek op Mia Doornaert. Auteur Bleri Lleshi bijvoorbeeld stelde in Knack dat hij uit het VFL zou stappen als iemand met “lage racistische en islamofobe opinies”  voorzitter van het VFL zou worden.

“Zionistische islamofobe elitaire leegdoos”

Na de cultuursector wordt nu ook vanuit de politiek hard gereageerd op de voordracht van Mia Doornaert als voorzitster van het VFL. Met name Dyab Abou Jahjah, oprichter van partij Be.One, heeft op Twitter uitgehaald naar Mia Doornaert en naar N-VA. “Een maatschappij waar een zionistische islamofobe elitaire leegdoos zoals Mia Doornaert de littéraire (sic) fonds mag voorzitten is een maatschappij in morele vrije val”, aldus Jahjah op Twitter.

“Buiten Bleri Lleshi, hebben de critici van Doornaert vooral problemen met haar stijl en met de politieke inmenging van de NVA… maar over haar Islamofobie (lees racisme en bigotry) doet men blijkbaar zo blasé. Dat zou naast de kwestie zijn. Indicatief voor de tijdsgeest”, klinkt het. “Terwijl dat het voor iedereen duidelijk moet zijn dat de keuze van de NVA voor deze dame komt juist door haar Islamofobie en anti immigratie standpunten. Dit zijn haar “kwaliteiten”.”