Het aantal nieuwkomers in Italië is in 2018, sinds het aantreden van de nieuwe regering van de rechtsnationalistische Lega en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), opmerkelijk gedaald.

Uit cijfers die werden vrijgegeven door het immigratieagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) blijkt dat het aantal aankomsten in de eerste helft van het jaar zelfs 80 procent lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar zijn er tot 8 juli 16.919 migranten in Italië aangekomen. In dezelfde periode in 2017 waren er dat 85.197.

Minder verdrinkingsdoden

Ook het aantal sterfgevallen in het deel van de Middellandse Zee dat tussen Italië en Libië ligt is aanzienlijk gedaald. Van 2.258 tot 1.058, oftewel minder dan de helft. Het aantal doden op zee bereikte zijn hoogste punt in 2016, met 4.578 die dood of vermist werden verklaard. In datzelfde jaar telde men ook een recordaantal overstekers, een totaal van 181.436 migranten.

Het lijkt er dus op dat de ontradende aanpak van de nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) werkt. Nadat hij eerst de havens sloot voor migrantenboten van NGO’s, kondigde hij aan dat hij nu ook de Italiaanse havens wil sluiten voor EU-schepen.

Het aantal overstekers vertoonde vorige zomer voor het eerst een sterke daling, toen sloten Italië en de Libische kustwacht een akkoord om te verhinderen dat NGO’s migranten voor de Libische kust oppikten.