Uit een rapport blijkt dat er maar liefst 150 tot 400 duizend illegale immigranten in het departement Seine-Saint-Denis nabij Parijs wonen. Het overgrote merendeel zit verwikkeld in criminaliteit, houdt zich bezig met de zogenaamde ‘zwarte economie’ en leeft in armoede. Onder de massa illegalen zouden ook zo’n 350 bekende jihadis leven. Dat schrijvt Le Figaro.

De illegalen komen zowel uit Afrika als uit het Midden-Oosten, meer bepaald uit landen zoals Ivoorkust, Nigeria, Soedan, Eritrea, Congo, Guinea, Sierra Leone, Afghanistan,… Ze verkopen valse merkkledij, namaaksigaretten en eten dat op vuurtjes in een winkelkar wordt bereid. Het officiële, legale bevolkingsaantal van Seine-Saint-Denis bedraagt 1,5 miljoen inwoners, maar uit een rapport blijkt dat daar tot 400.000 illegalen bijgeteld moeten worden. Volgens Franse parlementsleden leven zo’n 420.000 legale inwoners er onder de armoedegrens. Iedere 24 uur komen er zo’n 80 illegalen bij in Parijs, en wekelijks ongeveer 550. Velen van hen trekken naar Seine-Saint-Denis vanwege de vele transportmogelijkheden waaronder spoorwegen die richting de Noordzee en Groot-Brittannië rijden.

Ondertussen zijn er ongeveer 135 nationaliteiten te vinden in Seine-Saint-Denis waarvan de meesten zeer arm zijn. Hieronder zijn er zo’n 600.000 moslims uit Noord-Afrika en Sub-Sahara-Afrika. Volgens de Parijse senator Philippe Dallier is dé uitdaging om te voorkomen dat Seine-Saint-Denis binnen 20 jaar uitgroeit tot een gigantische etnisch getto van 2 miljoen inwoners. Ondertussen wordt de wijk al geteisterd door wetteloosheid, is er geen gelijkheid of religieuze vrijheid meer en geraakt de politie nog moeilijk door de straten. In mei werden de migrantenkampen aan de Seine in Parijs afgebroken door de politie. Daarbij werden ook de illegalen die niet op tijd konden vluchten gearresteerd en in gesloten centra geplaatst. Desondanks kamperen er nog steeds duizenden migranten op de Parijse straten. De stroom van illegalen naar Seine-Saint-Denis werd versterkt door de vernietiging van het vluchtelingenkamp in Calais door de Franse politie. Duizenden migranten zijn toen weggevlucht. Velen van hen zijn nog steeds op zoek naar manieren om naar Groot-Brittannië te vluchten.

Volgens de Franse wet is een volledige omsluiering van het gezicht niet toegelaten om de integratie te bevorderen, maar toch lopen er genoeg gesluierde vrouwen op de straten in Seine-Saint-Denis. Daarnaast wordt er openlijk drugs en gestolen spullen verkocht. Andere geloofsovertuigingen dan de islam worden uit de wijk verjaagd. De politie geeft zelf toe dat de Parijse voorstad Saint-Denis, dat zich in het departement Seine-Saint-Denis bevindt, een “no-go zone” is geworden. De politie rijdt er alleen volledig gewapend en met minstens 4 agenten in één voertuig door de straten.

Recordaantal moskeeën

In Saint-Denis is er ook een recordaantal moskeeën. Er zijn 160 officiële en nog veel meer onofficiële moskeeën in de wijk, vergeleken met 117 katholieke en 60 protestantse kerken. Het zijn vooral de onofficiële moskeeën die de veiligheidsdiensten vrezen. Ze worden opgezet in kelders en garages en volgens een doorgewinterde agent gebruiken radicale imams ze om beïnvloedbare jongeren te bekeren. Het zijn dan ook mogelijke broeihaarden voor terroristen. “Salafisten (extremistische moslims) leggen de heerschappij van religie op, dus we hebben erg weinig invloed. Deze radicalen zijn degenen die jongeren motiveren tot terrorisme”, reageert de agent.

Ook antisemitisme heerst in de de Parijse voorstad. Vele joden zijn de regio al ontvlucht maar enkelen blijven er wonen. Ondanks de scheldpartijen en het fysieke geweld dat ze moeten ondergaan. In maart werd de 85-jarige joodse Holocaustoverlever, Mireille Knoll, nog in haar appartement doodgestoken door twee jonge moslims. Vrouwen krijgen het in het algemeen zwaar te verduren. In een vrouwenvluchtelingenkamp in de stad, opgezet door gynaecologe Ghada Hatem, is volgens haar ongeveer 1 op 5 patiënten het slachtoffer van genitale verminking. Sarah Oussekine, hoofd van de groep ‘Stem van de Vrouwelijke Rebellen’ in Saint-Denis, reageert: “Wanneer je meisjes vraagt waarom ze beginnen met het dragen van een hoofddoek, dan zeggen ze dat het uit geloofsovertuiging is. Maar als je dieper graaft dan doen ze het omdat ze veilig willen blijven.”

Parallelle moslimstaat

De sfeer in Frankrijk is door deze en nog meer gebeurtenissen, zoals de terroristische aanslagen, zeer grimmig. Moslims beweren dat ze het slachtoffer zijn van politiegeweld, religieuze discriminatie en racisme. In februari vorig jaar braken nog rellen uit omdat een jonge zwarte man vermoedelijk seksueel aangevallen zou zijn met een politiewapenstok. Yasser Louati van de ‘Groep Strijdend tegen Islamofobie in Frankrijk’ zei dat het aantal aanvallen en de intimidatie van onschuldige moslimgemeenschappen sterk gestegen zijn na de terroristische aanslagen in Parijs. Er werden volgens hem brandbommen naar moskeeën gegooid of ze werden besmeurd met varkensbloed. Ook zegt Louati dat veiligheidsdiensten nieuwe bevoegdheden hebben waardoor huiszoekingen en arrestaties makkelijker zijn.

De Franse professor Christian Moliner stelde als oplossing een parallelle moslimstaat binnen de grenzen van Frankrijk voor. Daar kunnen moslims leven onder de sharia als ze dat willen. “We kunnen nooit de 30 procent moslims bekeren die een introductie van de sharia wetgeving eisen naar onze democratie en secularisatie”, reageert Moliner. Voormalig minister Jean-Louis Borloo kreeg dit jaar de taak van president Emmanuel Macron om een rapport te schrijven over het toenemende probleem in de Parijse buitenwijken. Hij stelt dat er 5 miljard euro nodig is en benadrukt dat “nationale verzoening” noodzakelijk is, vooral in gebieden zoals Seine-Saint-Denis waar de Franse identiteit verdwijnt en xenofobie stijgt.