Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en haar piepjonge dochtertje zouden met de dood zijn bedreigd. Dat zei de Vlaamse politica met Turks-Koerdische wortels dinsdagavond in Terzake. Aanleiding van de bedreigingen waren volgens Demir een Facebookpost van Limburgs Be.One-kopstuk Hatice Kör. Hierin werden N-VA’ers vergeleken met “PKK-aanhangers” en PKK-aanhangers op hun beurt met “terroristen”.

Demir ging dinsdag in debat met de Gentse strafpleiter Erçan Tok. Tok is actief bij Be.One, de nieuwe migrantenpartij van de radicale provocateur/activist Dyab Abou Jahjah. Tijdens dit debat stelde Demir dat zij en haar dochter al verschillende doodsbedreigingen ontvingen. De N-VA-politica linkt de bedreigingen aan een Facebookpost van Hatice Kör, een ander kopstuk van Be.One. In deze post werd het volgende gesteld: “Op de N-VA-lijst komen alleen maar PKK-aanhangers = terroristen.”

Doodsbedreigingen

“Ik pik dat niet langer”, zo reageerde de N-VA’ster in Terzake. “Dat bedoel ik met de nefaste invloed die in Turkije bezig is en hier in Europa ook invloed heeft”. Demir stelde tevens bereid te zijn om Kör en ook de partij Be.One voor de rechtbank te willen brengen.

Jahjah is echter niet te spreken over Demirs uitlatingen. Volgens Jahjah “loog” Demir immers. “Hatice Kör heeft Demir nooit een terroriste genoemd. Zij heeft wel terecht aangeklaagd dat de N-VA openlijke sympathie toont met de terreurbeweging PKK”, zo stelt Jahjah via de Facebookpagina van Be.One samen met Kör. “Het is ronduit walgelijk hoe een staatssecretaris Be.One in één adem noemt met doodsbedreigingen aan haar kind.” Jahjah en Kör overwegen nu op hun beurt een klacht tegen Demir wegens laster.

(Lees verder onder de tweet.)

Jahjah verwijt de N-VA verder een hypocriete houding te hebben. “N-VA en Zuhal Demir proberen constant Turken en moslims te criminaliseren. Maar zelf loopt de partij van de ministers van Binnenlandse Zaken en Defensie hand in hand met een terreurorganisatie”. Jahjah verwijst hierbij naar senator Pol Van Den Driessche, Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe en Europarlementslid Mark Demesmaekerdie eind 2016 nog een t-shirt aandeed van de linkse, pro-Koerdische partij HDP tijdens een NaVBel-betoging in Brussel. Jahjah verwijt deze politici dat ze “net als Zuhal Demir zelf aanwezig waren op manifestaties van PKK-gezinde organisaties zoals NavBel (organisatie van de Koerdische gemeenschap in ons land, red.)”.

(Lees verder onder de omstreden Facebook-update van Kör.)

OP DE N-VA LIJST KOMEN ALLEEN MAAR PKK AANHANGERS = TERRORISTEN!!!Aan de Belgische burger –> TRAP ER NIET IN!De…

Publiée par Hatice Kör sur dimanche 3 juin 2018

Dat bedoel ik met de nefaste invloed die in Turkije bezig is en hier in Europa ook invloed heeft.

Demir niet populair bij Turkse gemeenschap

Het is niet de eerste maal dat de Koerdisch-Vlaamse politica doodsbedreigingen ontvangt of hard wordt aangepakt. In het najaar van 2017 werd een 25-jarige Luikenaar nog veroordeeld tot zes maanden celstraf en een boete van 400 euro voor het uiten van bedreigingen aan het adres van Demir. Naar aanleiding van een Turks krantenartikel schreef de jonge man dat “mensen [als Demir] gelyncht en opgehangen moesten worden voor landverraad en terrorisme en de doodstraf moesten krijgen”. Ook zouden zo’n mensen “eigenlijk honden zijn”.

Demir werd in de Turkse pers reeds meermaals afgeschilderd als een aanhanger van de de Koerdische arbeiderspartij PKK, die op de Europese lijst van terreurbewegingen staat en met wie de Turkse staat in Oost-Turkije strijd levert.