De Koerdische Syrische rebellen zijn gestart met het ruilen van gevangenen met islamistische terreurgroep IS. Ook Nederlandse IS-vrouwen en -kinderen maakten al deel uit van zo’n gevangenenruil. Volgens berichtgeving van Het Laatste Nieuws is het goed mogelijk dat nu ook hetzelfde zal gebeuren voor Tatiana Wieldant en haar schoonzus Bouchra Abouallal, twee IS-weduwen van 25 met de Belgische nationaliteit.

Het Duitse dagblad Bild bemachtigde een nota van de Belgische staatsveiligheid. Daarin staat vermeld dat de Koerdische rebellen in Syrië zijn gestart met het uitwisselen van gevangenen met de vijandige groepering IS. Het betreft vrouwen en kinderen die verblijven in de vluchtelingenkampen van Al-Hol en Al-Roj. De Koerden dreigden al langer ermee om dit te doen, omdat zij te weinig middelen hebben om voor de IS-gevangenen te zorgen.

IS beslist wie ze terug willen

De gevangene IS-vrouwen en -kinderen worden geruild voor gevangen Koerdische strijdkrachten. Twee Nederlandse IS-vrouwen werden zo geruild voor tien Koerden. In zeker één geval gebeurde dit zelfs tegen de wil van een van de vrouwen. IS beslist blijkbaar wie ze terug willen.

Volgens Het Laatste Nieuws maken dan ook Belgische IS-weduwes, Tatiana Wieldant een bekeerlinge en Bouchra Abouallal, een goede kans om als volgende gekozen te worden door IS. En dat zou een goeie propagandazet kunnen betekenen voor IS ten aanzien van de Belgische ‘harteloze’ staat die zogezegd weigert om om te kijken naar de IS-vrouwen en -kinderen met Belgische nationaliteit. De families van de twee Belgische IS-vrouwen in kwestie dagvaarden reeds de Belgische staat omdat België te weinig zou doen voor de gevangen staatsburgers.

(Lees verder onder de tweet.)

Gevaar of niet?

Er is echter een grote bekommernis bij de veiligheidsdiensten rond deze mogelijke terugkeerders. In Nederland waarschuwde de inlichtingendienst AIVD reeds voor het gevaar dat uitgaat van ‘jihadistische vrouwen’.

Ook de Belgische staatsveiligheid is voorzichtig. Immers, de rol toebedeeld aan vrouwen door radicale moslimorganisaties zoals IS is sterk veranderd. Waar voorheen vrouwen van jihadisten lang een ondersteunende rol op de achtergrond hadden, krijgen deze steeds vaker een actieve en zelfs militaire rol. “Aanslagen door strijdsters zijn in principe niet langer een ideologisch-religieus taboe”luidde het vorige maand nog in De Tijd.

En IS deinst er ook niet voor terug om kinderen op te leiden tot aanslagplegers en soldaten in hun trainingskampen voor jonge kinderen. “Ik vrees dat de oudste een moordmachine zal worden of dat al is”, zo zei een Nederlandse oma nog in Humo met betrekking tot haar IS-kleinkinderen.