Filip Dewinter, lijsttrekker voor Vlaams Belang in Antwerpen, en Geert Wilders, partijvoorzitter van de Nederlandse PVV, spraken elkaar in een dubbelinterview met de Gazet van Antwerpen. In het gesprek ging het vooral over de islamisering van Antwerpen.

Naar aanloop van de Belgische gemeenteraadsverkiezingen in oktober dit jaar zal Wilders mee campagne voeren voor Vlaams Belang in september. Samen willen ze strijd voeren tegen de islamisering. Dewinter vindt dat wat hij “omvolking” noemt, steeds erger wordt. Op het Sint-Jansplein loop je volgens hem rond als enige Vlaming: “Hier en daar blijft er nog iemand van bij ons over, dat zijn dan de mensen die op ons stemmen. (…) Je denkt dat je in een soek van Marrakech rondloopt. Overal hoofddoeken, alles is halal.” Dewinter zegt dat het bezoek van Wilders een impact zal hebben op de 23.000-tal stemgerechtigde Nederlanders die in Antwerpen wonen.

Dewinter ziet alvast een deel van de kiezers die zijn partij verloren heeft aan N-VA terugkeren. Hij vergelijkt Bart De Wever met de Rattenvanger van Hamelen die kiezers probeert te verleiden en volgens Dewinter ziet iedereen dat het aantal vreemdelingen en moskeeën is gestegen. “Die rekening van Bart De Wever kunnen ze (kiezers) zelf maken. Ze weten ook dat voor iedere illegaal of uitgeprocedeerde asielzoeker die wordt uitgezet, er honderd via de achterdeur binnenkomen”, aldus Dewinter. Vlaams Belang wil liever zelf aan het stuur zitten, maar vanuit de oppositie kan de partij volgens Dewinter “veel doen, de lijn zuiver houden, druk zetten en anderen verplichten om standpunten over te nemen.”

Wilders is het hiermee eens: “Zonder ons, zonder de PVV, zouden we hier al in een halve shariastaat leven. De anderen zijn capitulanten.” Andere partijen doen volgens hem bepaalde uitspraken omdat ze bang zijn om kiezers aan beide partijen te verliezen, niet zozeer om de “dreiging” van de islam tegen te gaan. Wilders vreest een burgeroorlog tegen de elite als de “laffe” West-Europese regeringen de islamisering niet tegengaan. Volgens hem zullen de mensen de aanslagen, steekpartijen en verkrachtingen niet langer pikken.

Nederlandse cordon sanitaire

In Nederland vielen de gemeenteraadsverkiezingen in maart van dit jaar. De PVV haalde een redelijk resultaat maar er zat volgens Wilders niet meer in. Volgens hem zou de PVV zonder “het cadeautje” dat premier Mark Rutte (VVD) kreeg de grootste geworden zijn: “Een Turkse minister kwam in Nederland campagne voeren en hij kon hem heel flink de deur wijzen. Hij heeft toen in drie uur tijd tien zetels gewonnen.” Al zou dat volgens Wilders geen verschil hebben gemaakt.

De PVV wordt immers door een Nederlandse versie van het cordon sanitaire uit de gemeenteraden gehouden. “in de dertig gemeenten waar we opkwamen zijn we buitenspel gezet. Dat is de arrogantie van de politieke elite. Mensen die de waarheid spreken, worden erbuiten gehouden”, reageert Wilders. Andere partijen zijn volgens hem bang om thema’s aan te pakken die mensen belangrijk vinden. “Daarom is het nodig dat Vlaams Belang en wij sterker worden. De strijd tegen de islam, tegen de terreur, is nog altijd politiek incorrect. De traditionele partijen willen het er niet over hebben. Ze hebben in de onderhandelingen niet eens geprobeerd om ons erbij te betrekken”, aldus Wilders.

Europese minderheid

Wilders en Dewinter vrezen dat door het stijgen van de bevolkingsaantallen in onder andere Afrika, en het dalen ervan in Europa de islam Europa zal overnemen. Ze prijzen Viktor Orban, de Hongaarse leider die migranten buitensluit door hekkens rond Hongarije te plaatsen. Wilders zegt: “Hij plaatst hekken om ons, het christendom, onze democratie, te beschermen.”

(Lees verder onder de tweet)

Dewinter wijst naar Antwerpen: “Kijk naar Borgerhout, delen van Berchem, Hoboken, dat is een voorafspiegeling. Wij worden zelf een beschermde minderheid. De steden zullen eerst vallen. En hoe lang je ook probeert tot een echt samenleven met de islam te komen, dat zal nooit lukken. Dat is zoals olie en water proberen vermengen.” Dewinter wil de erkenning van de islam een halt toeroepen, maar zegt wel dat moslims hun geloof in hun privéleven mogen belijden. In de openbare ruimte wil hij het echter wel verbieden.