Geert Wilders, de voorzitter van de Nederlandse rechtse en islamkritische partij PVV, zal naar het VK trekken om te te protesteren tegen de Britse overheid. Dit naar aanleiding van de arrestatie en veroordeling van de rechtse burgerjournalist Tommy Robinson. Die laatste werd aangehouden nadat hij buiten de rechtbank stond te filmen over een beruchte ‘grooming’-zaak. Pakistaanse bendes worden hierbij ervan verdacht tientallen meisjes misbruikt te hebben. Dat brengen onder meer Breitbart en NOS.

“Negen jaar geleden had ik het ‘privilege’ om uit het VK te worden gebannen. Hoewel ik de leider ben van een grote democratisch verkozen partij in Nederland, ben ik ook een uitgesproken criticus van de islam”, zo schrijft Wilders in een mededeling op Breitbart. “Ik sloeg erin om de ban te laten annuleren in de rechtbank, maar sindsdien werden talrijke andere islamcritici zoals Robert Spencer en Pamela Geller […] verhinderd om het VK te betreden.”

Tommy Robinson werd op 25 mei gearresteerd net buiten de rechtbank in Leeds nadat hij op sociale media berichtgeving over een lopende rechtszaak naar buiten bracht – een rechtszaak die onderhevig was aan pers-restricties. Hij werd gearresteerd, voor een rechter gebracht en veroordeeld binnen de 5 uur. De rechter beval een persban over zijn veroordeling waardoor bepaalde Britse publicaties zelfs verwijderd werden”, aldus nog Wilders. “Maar Tommy belichaamt de hoop van velen, wier stemmen niet gehoord worden. Daarom sta ik naast hem. Tommy is een held. Het is een schande dat hij nog steeds in de gevangenis zit. Ik ben uitgenodigd op een grootschalige protestmanifastatie in Londen [deze] week, en ik zal komen. Laat Tommy nu vrij!”

Tommy-saga

De rechtse en Britse burgerjournalist én oud-voorman van de islamkritische actiegroep English Defence League (EDL), Tommy Robinson, werd eind vorige maand opgepakt door de politie toen hij buiten de rechtbank, alwaar het proces over een Pakistaanse ‘grooming-bende’ doorging, een videoreportage maakte. Volgens de politie verstoorde Robinson de openbare rust. Britse wetgeving verhindert tevens dat men bericht over bepaalde rechtszaken om de rechtsgang te beschermen. Dit kadert in het principe van ‘onschuldig tot schuldig bevonden’.

Robinson had reeds een voorwaardelijke veroordeling aan het been inzake het overtreden van deze regel, en vorige maand werd deze voorwaardelijke veroordeling omgezet in 13 maanden celstraf. De rechter stelde ook een persban inzake Robinsons straf in, maar deze werd enkele dagen geleden opgeheven.

(Lees verder onder de Facebookvideo.)

Police persecution of Tommy Robinson

The police, authorities and the media have been persecuting Tommy for years. Look at these two examples here of blatant state persecution, the man who assaulted them was never arrested by the way. Support Tommy against this latest state attempt to have him conveniently murdered in Prison. Be in Whitehall, London June 9th. #FreeTommy

Publiée par Tommy Robinson sur dimanche 3 juin 2018

Geen proefstuk voor VK

Het VK is niet aan haar proefstuk toe wat betreft het (tijdelijk) opsluiten van rechtse journalisten, opiniemakers en actievoerders. In maart werd de Canadese ‘Alt Right-prinses’ Lauren Southern nog aangehouden aan Britse grens wegens “het verspreiden van racistisch materiaal”.

Hiervoor werd ook ook Martin Sellner, de Oostenrijkse voorzitter van de rechtsnationalistische groupering Génération Identitaireverhinderd om het VK te betreden. Hij was samen met zijn vriendin, de sci-fi-schrijfster Brittany Pettibone, uitgenodigd om te spreken bij ‘Speakers’ Corner’, een plek in Londen waar sinds de 19de eeuw publieke debatten en spreekbeurten worden georganiseerd.

Ook nog in maart werd journalist-activist Robinson permanent geblokkeerd van Twitter. Aanleiding hiervoor zou een tweet geweest zijn waarin Robinson Koranverzen vermeldde die oproepen tot geweld. De gecensureerde activist sprak over “blasfemiewetten via de achterdeur”. Op Facebook werd recentelijk dan weer de pagina van de rechtsnationalistische groep ‘Britain First’ permanent verwijderd.