Deminor, het adviesbureau dat zo’n 2.000 Arco-coöperanten vertegenwoordigt, stelt dat de regering-Michel niet warm loopt voor een oplossing van het Arco-probleem. “Het is onbegrijpelijk waarom de Belgische staat een oplossing heeft bedacht waarvan hij wist of minstens had moeten weten dat de Commissie ze niet zou aanvaarden”, citeert De Tijd uit een mail van Deminor gericht aan de coöperanten.

Hoewel het regeerakkoord duidelijk stelt dat er een oplossing voor de zaak-Arco moet komen, blijft een (gedeeltelijke) terugbetaling van de 800.000 coöperanten uit. Vorige week, in het grote voorzittersdebat van De Zevende Dag, stelde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij niet denkt dat de verschillende gedupeerden een vergoeding zullen zien. “Ik vrees dat men vroeg of laat vanuit de christelijke zuil zal moeten toegeven dat dat geld weg is. Ik ben zelf een Arco-spaarder. Ik reken er niet meer op”, klonk het bij de N-VA-voorzitter.

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten sloot zich hierbij aan. “We hebben afgesproken dat de oplossingen de juridische toets moet doorstaan en dat ze groen licht moeten krijgen van Europa. Ik vrees er ook voor, ik heb nog niet gezien hoe je dat op de ene of andere manier kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen”, klonk het.

EU als boeman?

Zowel De Wever als Rutten zijn van mening dat het moeilijk zal worden – om niet te zeggen onmogelijk – om een nieuwe regeling uit te werken die niet in strijd is met het Europees recht en bijgevolg de juridische toets wel doorstaat. Dit ‘pessimisme’ bij de twee coalitiepartners wijst er volgens Deminor op dat er bij de regering geen bereidheid is om een oplossing te vinden. De Europese Unie zou zich namelijk niet tegen alle oplossingen verzetten maar wel tegen diegene die de Belgische regering voorstelde.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Advocaat Arco-gedupeerden roept op tot collectieve juridische actie

“Het is onbegrijpelijk waarom de Belgische staat een oplossing heeft bedacht waarvan hij wist of minstens had moeten weten dat de Commissie ze niet zou aanvaarden”, klinkt het volgens De Tijd in een mail van Deminor aan de coöperanten. Geert Lenssens, de advocaat van de verschillende Arco-coöperanten, had eerder deze week soortgelijke kritiek op de regering-Michel. “Als Europa tegen is, kunnen we niks doen, zeggen ze. Dat is een valse voorstelling. Als zowel de staat als de bank Belfius als de bewegingen hun verantwoordelijkheid nemen, is het een aansprakelijkheidskwestie en valt dat buiten de bevoegdheid van Europa”, klonk het toen.

Minnelijke schikking?

Deminor pleit voor een andere oplossing dan Lenssens. Zo denkt het adviesbureau aan een minnelijke schikking binnen een gerechtelijke procedure. Hierbij komt het zwaartepunt wel bij Belfius te liggen dat zich bereid zou moeten verklaren om een grotere compensatie te betalen aan de Arco-coöperanten. Daarvoor zou het volgens Deminor de bank niet aan middelen ontbreken. Immers, volgens berekeningen van het adviesbureau, keerde Arco al 400 miljoen euro uit aan zijn schuldeisers waaronder Belfius.