Wat staat er in de tekst van Trump en Kim Jong-un?

0
1005

Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un hebben elkaar vandaag ontmoet tijdens een historische meeting in Singapore. Volgens Trump zou het nucleaire ontwapeningsproces van Noord-Korea nu “heel snel beginnen”. Daarbij ondertekenden zij “een heel belangrijk document”. Maar voordat deze verklaring officieel werd ontsloten, toonde Trump het document aan de verzamelde pers, en belangrijker, de verzamelde fotografen. Die konden het document scherp genoeg vast leggen waardoor de tekst kon worden achterhaald. 

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hielden vandaag een historische topontmoeting in Singapore. “Veel vooruitgang – echt heel positief. Ik denk beter dan wie dan ook had kunnen verwachten. Echt helemaal top. Wij gaan nu iets ondertekenen”, zei Trump, die ook liet verstaan dat het “nucleaire ontwapeningsproces heel snel zal beginnen”.

Trump toonde hierna het akkoord dat de beide leiders ondertekenden aan de pers. Op basis van de hoge-resolutiefoto’s die konden genomen worden, werd de tekst getranscribeerd. Volgens critici is de verklaring ietwat vaag, maar naast de aangekondigde volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland vermeld in de tekst gaf Trump in een persconferentie na de ontmoeting tevens mee dat Kim Jong-un ook een belangrijke rakettest-site zou laten vernietigen. Ook zou Trump stoppen met de militaire jaarlijkse oefeningen die worden uitgevoerd met Zuid-Korea en volgens Noord-Korea de vrede bedreigen.

De beloftes gemaakt in de tekst moeten tijdens een later tijdstip uitgewerkt worden door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en een Noord-Koreaanse vertegenwoordiger.

Dit is de tekst die Kim en Trump ondertekenden, verbatim:

Gezamenlijke verklaring van president Donald J. Trump van de Verenigde Staten van Amerika en voorzitter Kim Jong-un van de Democratische Volksrepubliek Korea op de top van Singapore.

President Donald J. Trump van de Verenigde Staten van Amerika en voorzitter Kim Jong-un van de Democratische Volksrepubliek Korea (DPRK) hielden op 12 juni een eerste, historische top in Singapore.

President Trump en voorzitter Kim Jong-un wisselden een uitgebreid, diepgaand en respectvol gesprek over de thema’s inzake het vastleggen van nieuwe Amerikaans-Koreaanse relaties en rond het maken van een duurzame en robuuste vrede op het Koreaanse schiereiland. President Trump verbond zich tot veiligheidsgaranties voor de DPRK en voorzitter Kim Jong-un bevestigde opnieuw zijn vaste en onwrikbare wil tot de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

President Trump en voorzitter Kim Jong-un zijn ervan overtuigd dat nieuwe Amerikaans-Koreaanse relaties zullen bijdragen tot vrede en vooruitgang op het Koreaanse schiereiland en in de wereld. Ze erkennen dat het opbouwen van wederzijds vertrouwen de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland dichterbij kan brengen. Daarom beloven ze het volgende:

• De Verenigde Staten en de DPRK verbinden zich ertoe nieuwe Amerikaans-Koreaanse relaties op te bouwen, in overeenstemming met de wil van de volkeren van beide landen om vrede en vooruitgang te bouwen.

• De Verenigde Staten en de DPRK zullen samenwerken om een duurzame en stabiele vrede op het Koreaanse schiereiland te bewerkstelligen.

• De DRPK bevestigt de verklaring van Panmunjom van 27 april 2018 en verbindt zich ertoe aan een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te werken.

• De Verenigde Staten en de DPRK verbinden zich ertoe de lichamen van krijgsgevangenen en vermisten terug te brengen, alsook zij die al geïdentificeerd zijn, onmiddellijk te repatriëren.

President Trump en voorzitter Kim Jong-un erkennen dat de Amerikaans-Koreaanse top – de eerste in de geschiedenis – een ongeziene gebeurtenis van geweldig belang is om tientallen jaren aan spanningen en vijandigheden tussen de twee landen te overwinnen en om een nieuwe toekomst te starten. Ze verbinden zich er daarom toe de bepalingen in deze gemeenschappelijke verklaring volledig en snel te implementeren.

De Verenigde Staten en de DPRK verbinden zich ertoe nieuwe onderhandelingen te organiseren die geleid zullen worden door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, en een belangrijke ambtenaar van de DPRK. Die onderhandelingen zullen zo snel mogelijk plaatsvinden en zullen de resultaten van de Amerikaans-Koreaanse top implementeren.

President Donald J. Trump van de Verenigde Staten van Amerika en voorzitter Kim Jong-un van de Commissie van Buitenlandse Zaken van de Democratische Volksrepubliek Korea hebben zich ertoe verbonden samen te werken voor de ontwikkeling van nieuwe Amerikaans-Koreaanse relaties en voor het promoten van vrede, vooruitgang en de veiligheid van het Koreaanse schiereiland en de wereld.

DONALD J. TRUMP
President van de Verenigde Staten van Amerika

KIM JONG UN
Voorzitter van de Commissie van Buitenlandse Zaken van de Democratische Volksrepubliek Korea

12 juni 2018

Sentosa

Singapore