Het aantal Vlamingen met een geregistreerd vuurwapen is opnieuw gestegen, dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Nils Duquet, onderzoeker bij het Vlaams Vredesinstituut, stelt evenwel dat men de cijfers in hun context moet zien. “In de jaren tachtig was nog in 16 procent van de gezinnen in België een vuurwapen aanwezig. Vandaag is dat nog maar 5 procent”, stelt hij tegenover Het Belang van Limburg

Op dit moment zijn er volgens het Vlaams Vredesinstituut zo’n 781.419 geregistreerde vuurwapens in België. Dit brengt ons volgens Duquet op hetzelfde niveau als in 2006, “toen de Belgische wapenwet gevoelig werd verstrengd en bezitters hun illegale geweren straffeloos konden inleveren”. Na het invoeren van de verstrengde wapenwet volgde er aanvankelijk een stevige daling van het aantal geregistreerde vuurwapens. Waar dit er in 2006 nog 778.585 waren, telde België er vier jaar later nog maar 707.869.

Stijging met 10 procent

Vanaf 2010 veranderde deze trend en nam het aantal vuurwapens ieder jaar met zo’n tien procent toe. Het gevolg? Het aantal vuurwapens zit nu terug boven het niveau van 2006. Een duidelijke verklaring is er volgens Duquet evenwel niet, wel denkt hij “dat de toenemende populariteit van het recreatief sportschieten daar wel voor iets tussen zit”.

Hoewel het op het eerste zicht om een stevige stijging gaat, dient men de cijfers in het juiste perspectief te plaatsen volgens Duquet. “Het wapenbezit stijgt, maar je moet de cijfers wel in hun context plaatsen. In de jaren tachtig was nog in 16 procent van de gezinnen in België een vuurwapen aanwezig. Vandaag is dat nog maar 5 procent”, zegt hij tegenover Het Belang van Limburg.

Rijke traditie

België scoort op het Europese toneel bovengemiddeld hoog wanneer het gaat over wapenbezit. Alleen Zwitserland en de Scandinavische landen, steken ons op dit punt voorbij. “Ons land heeft een rijke traditie van vuurwapenfabrikanten. In België is het bezit van een geweer veel meer aanvaard dan in bijvoorbeeld Nederland”, klinkt het bij Duquet.