Één week geleden leek Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) met een huizenhoog probleem te zitten. De sp.a had immers nieuwe mails gekregen over de vervanging van de F-16 en sp.a-voorzitter John Crombez wou zijn ontslag. Één week later zijn de rollen flink omgekeerd. Zo zijn er sterke aanwijzingen dat de mails waarmee de sp.a schermde ‘fake’ zijn. “Mijn bron is formeel: de e-mails werden bewust vervalst, om de sp.a in de val te laten lopen”, stelt Kamerlid Hendrik Vuye (V&W-fractie) tegenover De Morgen.

Gewapend met twee mails afkomstig van een onbekende kolonel en gericht naar onder meer de Defensieminister Vandeput ‘in CC’, eiste de sp.a woensdag het ontslag van Vandeput. Uit de mails was immers duidelijk af te leiden dat de Belgische F-16 “minimum 4.000 vlieguren” meer konden vliegen en dat het “perfect mogelijk is om onze F-16′s te upgraden”. Maar N-VA-minister Vandeput had het direct over “gefabriceerd materiaal”.

Een onderzoek van De Morgen ondersteunde deze stelling dit weekend. Zo somde de krant negen zaken op die ongebruikelijk zijn bij Defensie waaronder vreemde afkortingen en feitelijke fouten. Niet enkel de socialisten maar ook Hendrik Vuye en Veerle Wouters kregen verschillende mails vol met zulke fouten.

Vuye: “Mails komen niet Colruyt of uit de Carrefour”

Vuye gebruikte in tegenstelling tot de sp.a de mails niet tegen Vandeput maar vroeg donderdagavond om een parlementair debat. “We geven u (minister Vandeput, n.v.d.r.) de gelegenheid om u uit te spreken over de authenticiteit van deze mails”, klonk het toen.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Boemerang: F-16-mails Crombez wellicht vals

“Maar mijn fractie zegt er meteen bij dat, zelfs indien deze mails niet authentiek zijn, u een probleem hebt. Vanwaar komen deze mails? Ze komen niet uit de Colruyt of uit de Carrefour. Ze komen niet van u. Ze komen hoogstwaarschijnlijk van militairen of van binnen het leger. Is dit het geval, dat hebt u een reuzegroot probleem”, aldus Vuye in de Kamer.

“Bewust vervalst”

Vuye zette de mails niet direct tegen Vandeput in omdat hij “van meet af aan achterdochtig” was. “Bij de derde e-mail hebben wij van onze bron dan de bevestiging gekregen dat de e-mails van sp.a vervalst zijn”, zegt Vuye in een interview met De Morgen.

Gevraagd of Vuye nog twijfelt aan de valsheid van de mails, stelt het Kamerlid dat zijn bron formeel toegaf dat de mails bewust werden vervalst “om de sp.a in de val te laten lopen. Hij moet zelfs lachen met alle fouten die erin staan”. Vuye zelf wil nu een parlementair debat en klaarheid van de minister. “Zijn ze authentiek en daarna bewerkt, gaat het om totale vervalsingen? Wij willen duidelijkheid”, klinkt het tegenover De Morgen.

“Onderzoekspolitiek”

De Vlaamse socialisten hebben hard op dit dossier ingezet. Zo hekelde enkele dagen geleden Crombez nog in Terzake dat Vandeput al hun feiten steeds ridiculiseert. “Als politicus is het mijn taak de waarheid aan het licht te brengen. We krijgen de waarheid niet van de minister, dus moeten we zelf aan onderzoekspolitiek doen”, klonk het toen.