De Verenigde Staten zeggen zich terug uit wat zij de “hypocriete en zelfbedienende” Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties noemen. Volgens Washington heeft die raad een “chronische vooringenomenheid” tegenover Israël en is ze niet bereid te hervormen.

Geflankeerd door de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, haalde de Amerikaanse ambassadrice aan de Verenigde Naties Nikki Haley uit naar Rusland, China, Cuba en Egypte omdat die landen de pogingen van de VS om de raad te hervormen dwarsboomden. Volgens Haley is de raad “een hypocriete en zelfbedienende organisatie die de spot drijft met de mensenrechten”.

“Minachting mensenrechten”

Zij haalde ook uit naar landen die de Amerikaanse waarden deelden en Washington aanmoedigden te blijven, maar “niet bereid waren om de status-quo ernstig aan te vechten”“Kijk naar het lidmaatschap van de raad, en je ziet een afschuwelijke minachting voor de meest elementaire rechten”, aldus Haley.

Haley verwees daarbij naar Venezuela, Cuba, Congo en China. Opmerkelijk is dat zij Saoedi-Arabië niet noemde. Dat land kreeg de laatste jaren nochtans bakken kritiek, onder meer door het hoge aantal burgerdoden in de oorlog in Jemen.

De Verenigde Staten hadden onder andere aangedrongen op hervormingen om het gemakkelijker te maken om lidstaten, die een reputatie hebben van flagrante mensenrechtenschendingen, uit de raad te gooien. Op dit moment is een tweederdemeerderheid nodig van de 193 leden tellende Algemene Vergadering van de VN om een lidstaat te schorsen.

Israël

Ook noemt Haley de “onevenredige nadruk op en de eindeloze vijandigheid tegenover Israël” als “bewijs dat de raad door politieke vooringenomenheid, niet door mensenrechten, gemotiveerd is”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu juichte de beslissing van de VS toe.

President Donald Trump dreigde al langer met opstappen uit de raad als deze niet hervormd zou worden. Haley benadrukte dat de terugtrekking “geen terugtrekking uit onze verplichtingen op het gebied van de mensenrechten” was.

ADVERTENTIE