De Verenigde Staten en Zuid-Korea zullen een gezamenlijke militaire oefening opschorten die gepland stond deze zomer. Intussen is de Kim Jong-un op bezoek in China, de belangrijkste partner van Noord-Korea.

Na de topontmoeting in Singapore tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Kim Jong-un stemden beide leiders ermee in om samen te werken aan de volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland. In ruil daarvoor zou het stalinistische regime in het Noorden veiligheidsgaranties krijgen van de VS. Ook zou Washington een einde maken aan de ‘war games’ met Zuid-Korea, die door Pyongyang als provocerend beschouwd worden.

‘Freedom Guardian’

Nu kondigen Zuid-Korea en het Pentagon aan dat zij ‘Freedom Guardian’, een jaarlijkse militaire oefening die gepland was voor augustus, zullen stopzetten. “Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om alle plannen met betrekking tot de militaire oefening van ‘Freedom Guardian’, gepland voor augustus, op te schorten”, luidde het in een verklaring van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie.

Veel vooraanstaande Amerikaanse politici en ambtenaren waren geschokt door de beslissing van Trump om de militaire oefeningen te schrappen. Het Pentagon heeft de kosten van eerdere en toekomstige gezamenlijke militaire oefeningen met Zuid-Korea nog niet openbaar gemaakt. Een week geleden noemde Trump hun “enorm dure” kosten als een van de redenen om ze stop te zetten.

Kim in China

Naast Noord-Korea is ook China tevreden met de opschorting van de militaire oefeningen. Peking heeft sedert lange tijd een “dubbele opschorting” voorgesteld om besprekingen aan te moedigen. Daarbij zou Noord-Korea zijn wapentests stopzetten terwijl de VS en Zuid-Korea hun militaire oefeningen stopzetten.

Net op dit moment is Kim Jong-un in China om daar zijn topontmoeting met Trump te bespreken met de Chinese leiders. China is de belangrijkste diplomatieke en economische financier van Noord-Korea, maar is eveneens geïrriteerd door de Noord-Koreaanse wapentests van de afgelopen jaren.