Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dropte dit weekend in Het Belang van Limburg een communautair bommetje. Impliciet pleitte de Open Vld-politica immers voor een herfederalisering van de gezondheidszorg. “Als je eerlijk bent, dan weet je dat gezondheidszorg nood heeft aan coherente structuren”, klonk het bij de minister. Volgens het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) kan De Block beter werk maken van een volledige overdracht van de ziekte- en invaliditeitsverzekering naar de deelstaten.

De gezondheidszorg is volgens De Block “het meest versnipperde departement dat er bestaat en tussen de deelstaten is er geen hiërarchie. Dus niemand kan zeggen: dít moet er gebeuren”, stelde de minister dit weekend tegenover Het Belang van Limburg. Het gevolg van die ingewikkelde staatsstructuur volgens haar? Verschillende zaken zoals bijvoorbeeld de aanpak van alcoholgebruik lopen om de haverklap vertraging op.

“Juiste analyse, foute conclusie”

Haar pleidooi voor een herfederalisering van de gezondheidszorg vond evenwel geen luisterend oor bij CD&V-voorzitter Wouter Beke en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Van herfederaliseren kan geen sprake zijn”, schreef de christendemocraat in een bericht op Facebook. Bourgeois is evenmin een voorstander van een herfederalisering van de gezondheidszorg. “De klok terugdraaien en één gezondheidsbeleid proberen toe te passen op twee zeer verschillende maatschappijen met hun eigen uitdagingen, is omslachtig en duur”, citeert BELGA de N-VA-politicus. In plaats daarvan ziet de Vlaamse minister-president deze bevoegdheden liever naar de deelstaten verhuizen.

Het VNZ deelt samen met De Block de analyse dat het huidige gezondheidsbeleid te versnipperd is om doeltreffend te werken. “Hoe kan het ook anders met acht verschillende ministers en verantwoordelijken in dit land”, klinkt het in een persbericht van het ziekenfonds. Het grote verschil met De Block? Het VNZ maakt op basis van deze vaststelling een andere conclusie: “in plaats van te pleiten voor de herfederalisering kan volgens het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds beter werk gemaakt worden van de volledige overdracht van de ziekte- en invaliditeitsverzekering naar de deelstaten”.

(Lees verder onder de tweet.)

Een dergelijke overheveling heeft volgens het VNZ verschillende voordelen. Één minister voor Volksgezondheid per gemeenschap zou dan immers volstaan. Daarbovenop zou deze minister volgens het ziekenfonds een coherent beleid op maat van zijn of haar gemeenschap kunnen voeren. Verder zou volgens het VNZ “de inzet in preventie ook door hetzelfde beleidsniveau [worden] terugverdiend en zijn er geen excuses meer om zich te verschuilen achter communautaire verschillen”.

VNZ: “Federale solidariteit is niet doeltreffend”

Een ander groot punt van kritiek van het VNZ betreft de werking van de huidige federale solidariteit. Deze zou volgens het ziekenfonds “absoluut niet doeltreffend” zijn. “Ondanks de enorme solidariteit – jaarlijks ruim 12 miljard euro – vanuit Vlaanderen met Wallonië en Brussel [‘geniet’] meer dan 21 procent van de [Walen] van het recht op [een] verhoogde verzekeringstegemoetkoming. In Brussel is dat bijna één op drie”, klinkt het bij het VNZ.