Het Vlaams Belang schiet op sociale media de hoogte in. In amper drie jaar groeide de rechtse partij uit tot de tweede grootste partij op Facebook met maar liefst 115.000 ‘vind-ik-leuks’, slechts enkele duizenden likes verwijderd van marktleider N-VA. SCEPTR sprak met het brein achter de sociale media-operaties van het Vlaams Belang en tevens de jongerenvoorzitter van de partij, Bart Claes. “Ik moet altijd lachen wanneer ik verneem dat sommige partijen weer in zee zijn gegaan met één of ander duur marketingbureau dat op het einde van de rit amper resultaten kan voorleggen”.

Het Vlaams Belang komt in de peiling niet in de buurt van haar historische recordprestatie van 2004 toen de rechtsnationalistische partij nagenoeg een kwart van de Vlaamse stemmen verzamelde, maar op Facebook is de partij goed op weg om de grootste te worden. Ook de pagina van Tom Van Grieken, de partijvoorzitter, sprong flink vooruit. In een aantal maanden verdubbelde Van Grieken nagenoeg zijn fanbasis tot een grootte van 55.000 fans. Het geheim wapen van de partij hiervoor zijn geen duizenden Indische Facebookgebruikers, maar wel de 29-jarige Bart Claes, voor 2015 nog actief bij de N-VA.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De Facebookpagina van het Vlaams Belang maakte een stevige groeievolutie mee. Hoe staat het er nu precies mee en hoe verklaar je die groei?

Bart Claes: “We hebben nu iets meer dan 115.000 fans op Facebook. Toen ik hier begon [te werken] in 2015 waren dat er zo’n 20.000. We zijn dus enorm gegroeid. Vorig jaar rond deze tijd hadden we 75.000 fans, wat wil zeggen dat we op een jaar tijd een groei van zo’n 53 procent hebben kunnen verwezenlijken. Burgers zijn op zoek naar antwoorden voor de grote problemen waar onze samenleving mee wordt geconfronteerd: massa-immigratie, terreur, globalisering… en die antwoorden vinden ze niet in de traditionele media, maar wel bij ons.”

Kijken jullie naar N-VA als grote rivaal op sociale media? Met hun 120.000 likes voor de partijpagina en 156.000 likes voor Theo Francken scheert de N-VA de hoogste sociale mediatoppen in Vlaanderen.

Bart Claes: “Er zijn maar twee echte spelers onder de Vlaamse partijen en dat zijn de N-VA en wij. De N-VA beschikt over enorme budgetten die ze kunnen aanwenden. Zo hebben ze een tiental medewerkers die uitsluitend bezig zijn met de opvolging van hun sociale media. Daarnaast kunnen ze ook veel uitgeven aan advertenties op Facebook en Twitter. Het Vlaams Belang beschikt niet over zulke hoge budgetten. Sinds april zijn we met twee voltijdse medewerkers verantwoordelijk voor sociale media. Daarvoor deed ik het vrijwel alleen.”

De N-VA beschikt over enorme budgetten die ze kunnen aanwenden inzake sociale media, voor april deed ik het vrijwel alleen.

“We doen echter bewust niet mee in een nutteloze race om ‘wie de grootste wordt’. Dat is niet de bedoeling van onze aanwezigheid op Facebook. Wij willen mensen bereiken en overtuigen. We willen ze aanzetten onze boodschappen ook verder te verspreiden onder hun kennissenkring. En dat lukt aardig want van alle Vlaamse partijen hebben we al twee jaar op rij de hoogste engagement-rate (hoe vaak er werd gereageerd, geliked of gedeeld op een pagina, red.).”

Hoe realiseren jullie die immense groei? CD&V moet likes uit India en Afrika aanwenden om zelfs nog maar aan een derde te komen van jullie volgers.

Bart Claes: “We zetten onze fans echt aan om ‘een actie te doen’. Zo vragen we vaak om een bericht te delen of om hun mening te geven over iets. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk te luisteren naar onze mensen en gaan we ook altijd duidelijke meningen naar buiten brengen. We zeggen waar het op staat en we draaien niet rond de pot zoals bijvoorbeeld CD&V. Mensen lijken dat steeds meer te waarderen.”

“Ik moet ook altijd lachen wanneer ik verneem dat sommige partijen weer in zee zijn gegaan met één of ander duur marketingbureau dat op het einde van de rit amper resultaten kan voorleggen. Burgers zijn de vercommercialisering van de politiek beu. Ze willen eerlijkheid, oprechtheid en authenticiteit en die elementen moeten ook in de communicatie zijn terug te vinden. Niemand geeft zijn of haar stem aan een partij omwille van de mooie grafische vormgeving in de huisstijl.”

Ook Tom Van Griekens Facebookpagina is op enkele weken verdubbeld in omvang naar 55.000 volgers. Een bewuste strategie?

Bart Claes: “De groei van Tom zijn pagina is de laatste maanden inderdaad zeer opmerkelijk. Ik denk dat dat komt omdat veel mensen, zeker jonge mensen, zijn teleurgesteld in de slappe resultaten van deze regering. Alle tweets van Theo Francken ten spijt merkt iedereen dat het niet goed gaat met de immigratie in dit land.”

Met de verkiezingen in aantocht zijn veel mensen dus op zoek naar nieuwe hoop en die vinden ze niet in een John Crombez of een Meyrem Almaci, maar wel in iemand als Tom Van Grieken.

“De arrogante toon waarop een minister van Justitie na een aanslag alle verantwoordelijkheid van zich afschuift zonder dat de rest van de regering hem hierover aanpakt maakt duidelijk dat er niet al te veel meer moet worden verwacht van de meerderheidspartijen. Met de verkiezingen in aantocht zijn veel mensen dus op zoek naar nieuwe hoop en die vinden ze niet in een John Crombez of een Meyrem Almaci, maar wel in iemand als Tom Van Grieken.”

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Stop ONS GELD te geven aan deze haatideologie! Tijdens de 'kracht van verandering' zijn de subsidies voor moskeeën zelfs…

Publiée par Vlaams Belang sur mardi 5 juin 2018

Op Twitter hebben jullie ‘slechts’ 11.597 volgers. Verwaarlozen jullie dit medium? Jullie zijn onlangs wel gestart met Instagram?

Bart Claes: “Mijn strategie is altijd al geweest om de traditionele media buitenspel te zetten. De massamedia zijn inherent links en zullen onze partij geen eerlijke kans geven. We moesten dus op zoek naar een manier om met het Vlaams Belang de burger rechtstreeks te bereiken en dat kan in ons land enkel via Facebook.”

“Nog geen 10 percent van alle Vlamingen is actief op twitter en diegenen die wel actief zijn zijn vaak zelf stakeholder bij een politieke partij – en dus niet te overtuigen – of journalisten/professoren/lobbyisten… – wat wij ‘gatekeepers’ noemen. Facebook daarentegen is wel een realistischere simulatie van de samenleving. Bijna 70 percent van alle volwassenen is er actief en alle leeftijdscategorieën worden vertegenwoordigd. Ook in de categorie 55+ zien we een enorme groei van gebruikers. De keuze om actief in te zetten op Facebook was dan ook snel gemaakt.”

(Lees verder onder de Instagrampost.)

“Op Instagram zijn we tot dusver voornamelijk aanwezig met de Vlaams Belang Jongeren. Uit marketingonderzoek blijkt dat de generatie jongeren die nu net volwassen wordt, ook gekend als Generation Z, veel rechtser en conservatiever is dan hun voorgangers. Een interessante trend waar we uiteraard op trachten in te spelen door aanwezig te zijn daar waar jongeren veel van hun tijd online doorbrengen: Instagram. Het Vlaams Belang zelf heeft sinds vorige week ook een profiel op Instagram, maar daar gaan we pas deze zomer echt mee van start.”

Ook voorzitter Van Grieken is optimistisch en ambitieus. “Begin januari had ik 30.000 fans, vandaag 55.000 en ik hoop er 60.000 te hebben tegen het einde van de maand. Dat zou willen zeggen dat ik mijn fanbasis op een half jaar tijd heb kunnen verdubbelen”, aldus Van Grieken aan SCEPTR. “Vlaams Belang laat een nieuw geluid horen, met echte oplossingen. Ik denk dat deze trend zich in de aanloop naar de verkiezingen alleen maar zal verderzetten.”