De Britse minister bevoegd voor de Brexit, David Davis (Con.), stelt een zogenaamde handelsbufferzone in Noord-Ierland voor om de impasse in de Brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk te doorbreken. Daarbij zou Noord-Ierland zowel een EU- als een Brits statuut krijgen.  Het is erg waarschijnlijk dat de de Democratic Unionist Party (DUP), een Britsgezinde protestantse Noord-Ierse partij die noodzakelijke gedoogsteun levert aan de minderheidsregering van premier Theresa May (Con.), zich tegen de plannen zal verzetten.

Noord-Ierland zal de enige landgrens van het Verenigd Koninkrijk vormen zodra de Brexit zich voltrekt in maart 2019. Het blijft tevens de moeilijkste kwestie in de besprekingen tussen Londen en Brussel. Volgens sommigen zou de situatie zelfs een bedreiging voor de vrede in de regio kunnen vormen. Volgens de Britse krant The Sun wil Londen proberen de impasse in de onderhandelingen te doorbreken door Noord-Ierland, of althans een deel daarvan, een gezamenlijk Brits en EU statuut te verlenen.

Speciale economische zone

David Davis (Con.), Brits minister bevoegd voor de Brexit, stelt een 16 kilometer brede handelsbufferzone langs de Noord-Ierse grens voor. Deze zone zou van toepassing zijn op lokale handelaren, zoals melkveehouders, nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. De speciale economische zone zou ervoor zorgen dat lokale handelaren, die instaan voor 90 procent van het grensoverschrijdend verkeer, onder dezelfde regels kunnen werken als diegene die ten zuiden van de grens van toepassing zijn.

Het is evenwel onduidelijk of de plannen door de EU aanvaard zullen worden. Het lijkt alvast zo goed als zeker dat de Democratic Unionist Party (DUP), een Britsgezinde protestantse Noord-Ierse partij die onmisbare gedoogsteun levert aan het kabinet van premier Theresa May (Con.), zich tegen de plannen zal verzetten. De partij heeft in het verleden vaak herhaald dat ze zich zal verzetten tegen elke overeenkomst waarbij Noord-Ierland onder een andere regelgeving zou vallen dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Verschillende pistes

Zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU willen een situatie bekomen waarin het vrij verkeer van goederen en personen over de Ierse grens in stand gehouden wordt. Het idee van controleposten ligt daar nog altijd bijzonder gevoelig, na decennia van geweld tussen Iersgezinde katholieken en Britsgezinde protestanten. Een praktische oplossing voor het probleem vinden blijkt echter zeer moeilijk.

Eerder beloofde May om het Verenigd Koninkrijk uit de EU-douane-unie te halen. Zij zou daarvoor twee opties overwegen. Een daarvan wordt ‘max fac’ genoemd. Daarbij zijn het Verenigd Koninkrijk en de EU volledig gescheiden douanegebieden. Maar beide zones zouden daarbij proberen, aan de hand van onder meer technologie, de wrijving en kosten aan de grens zo veel mogelijk te beperken.

De andere optie die overwogen wordt is die van een ‘douanepartnerschap’. Daarbij zou het Verenigd Koninkrijk nauw samenwerken met de EU en namens de Unie tarieven innen. Goederen die de grens daarbij overschrijden zouden dan niet aangegeven hoeven te worden.