Brussels minister van Financiën, Guy Vanhengel (Open Vld) laat zich in een interview met De Zondag kritisch uit over de N-VA. “Ik denk […] dat wij niet kunnen besturen met die partij door de manier waarop zij naar Brussel kijkt”, zegt de sterke man van de Brusselse liberalen.

De Brusselse N-VA doet het vandaag de dag niet slecht in de hoofdstad, althans dat geven de recentste peilingen aan. De Vlaams-nationalisten zouden zelfs een beter resultaat neerzetten dan de drie traditionele partijen – Open Vld, CD&V en sp.a – samen. Dit opent na de gewestelijke verkiezingen dan ook de deur naar een bestuursmandaat.

Brussel samen besturen met de N-VA ziet Vanhengel evenwel niet zitten. Hoewel de partij niet zijn “vijand” is, denkt hij dat de Brusselse Open Vld “niet [zou] kunnen besturen met die partij door de manier waarop zij naar Brussel kijkt. Ik blijf daarbij”.

Vanhengel: “De Wever brengt al het geld naar Antwerpen”

De Brusselse liberaal verwijt De Wever en Co het creëren van een ongezonde situatie. “Bart De Wever en N-VA sluizen al het Vlaamse en federale geld naar Antwerpen. Dat is ten nadele van Brussel en andere steden. Wat is Antwerpen zonder Brussel? Niets. De twee economische motoren van ons land hebben elkaar nodig. Guy Spitaels (PS) werd destijds verketterd omdat hij Henegouwen bevoordeelde. Vandaag hoor ik niemand ‘stop’ zeggen. Maar de groei van Brussel wordt zo wel gefnuikt”, stelt hij tegenover De Zondag.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

Vanhengel stoort zich aan ‘promotie’ van Reynders voor N-VA

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Het is niet de eerste keer dat Vanhengel zich kritisch uitlaat over de N-VA. Zo stelde hij eerder nog in een interview met L’Echo dat de N-VA niet in staat is om Brussel te besturen, aangezien ze Brussel niet als gewest wil”. Naast verschillende N-VA’ers reageerde toen ook MR-vicepremier Didier Reynders negatief op de uitspraken van de Brusselse Open Vld-topman. “In tegenstelling tot de Open Vld van Vanhengel, is de N-VA niet verantwoordelijk voor wat gebeurt in Brussel”, sneerde de minister van Buitenlandse Zaken.

PS-lijst

Hoewel verschillende Vlaamse partijen zich van de PS willen distantiëren, staat Vanhengel bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op dezelfde lijst als Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De Brusselse Open Vld’er wil evenwel niet meegaan “in die makkelijke aanvallen op een andere partij”. “Ik heb geen externe vijand nodig”, klinkt het tegenover De Zondag.

ADVERTENTIE