CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy haalt in een interview met De Zondag fel uit naar coalitiepartner N-VA. Volgens hem is het “doel van Bart De Wever […] CD&V verzwakken”. “Voor hem telt alleen de perceptie. Je kan geen onderwerp bedenken of hij valt ons aan”, klinkt het bij de christendemocraat.

Tussen Van Rompuy en de N-VA botert het al een tijdje niet meer. Dit uit zich voornamelijk in vlijmscherpe columns van de christendemocraat. Zo haalde hij zich vorig jaar, in het midden van de Catalaanse crisis, de woede van de N-VA op de hals door te schrijven dat de partij met “allerhande verklaringen de perceptie hoog [tracht] te houden dat ze nationalist en separatist [blijft]. Maar “meer dan een uitlaatklep voor hun nationalistische ideologie in de media” is het Catalonië-verhaal voor de N-VA niet volgens, althans volgens Van Rompuy.

Van Rompuy: “18 procent: dat is te weinig”

Tegenover De Zondag stelt de CD&V’er dat hij de achteruitgang van zijn partij “écht [betreurt]”. “Toen ik begon, behaalde de CVP 40 procent en meer. Vandaag zitten we op 18 procent. Dat is te weinig. Dat doet pijn. Ik voel mij mee verantwoordelijk. Wij moeten minstens 20 procent halen”, klinkt het.

De reden waarom dit niet (meer) lukt heeft volgens de christendemocraat één naam: N-VA. “Het doel van Bart De Wever is CD&V verzwakken. Voor hem telt alleen de perceptie. Je kan geen onderwerp bedenken of hij valt ons aan. Zelfs over statiegeld op plastic moet hij zijn mening geven om Joke Schauvliege te beschadigen”, klinkt het. Volgens Van Rompuy doet De Wever dit “met uitspraken die geen hout snijden”. Kris Peeters bestempelen als een vakbondsman, komaan, vraag eens aan het ACV of ze zo tevreden [zijn] over deze regering”.

(Lees verder onder het uitgelicht artikel.)

De Crem hard voor CD&V: “Geven niet antwoorden waar mensen op wachten”

Perceptie

In weerwil van Pieter De Crem – die eerder stelde dat “het discours van de CD&V haaks staat op dat van een volkspartij” – wijt Van Rompuy de teloorgang van zijn partij gedeeltelijk aan de perceptie van de N-VA. “Wij hanteren inzake integratie steeds hetzelfde discours van rechten en plichten. Maar we worden door De Wever in de hoek geduwd van naïeve open-grenzenmensen, of gutmenschen”, klinkt het.

Het tij keren, zal volgens de christendemocraat geen eenvoudige klus worden. “Ofwel doen we mee aan het brutale taalgebruik, maar dan druisen we in tegen onze natuur, ofwel blijven we onszelf. Ik kies voor de laatste optie, al is dat moeilijk. We mogen soms wel eens agressiever communiceren. Je moet N-VA ontmaskeren. Ik ga dat blijven doen”, zegt hij aan De Zondag.