Op het programmacongres van Vlaams Belang haalde partijvoorzitter Tom Van Grieken fors uit naar de “alibiregering”-Michel. “Meer en meer Vlamingen beseffen maar al te goed dat ze nu al meer dan vier jaar lang bestuurd worden door een alibiregering, die pretendeert twee derde van de Vlamingen te vertegenwoordigen, maar die ondertussen twee derde van haar verkiezingsbeloftes in de vuilbak heeft gekieperd; en de rest in de diepvries heeft gestopt”, citeert BELGA de partijvoorzitter.

Het Vlaams Belang doet het volgens Van Grieken goed. Niet enkel de peilingen wijzen op een positieve trend, ook de populariteit van de partij op Facebook neemt de voorzitter als een positief gegeven mee. Tevens verwelkomde het Vlaams Belang dit jaar al meer dan duizend nieuwe leden. “We zijn op weg naar de 10 procent!”, klonk het vol vertrouwen bij Van Grieken.

Macht bij het volk

Het doel van het Vlaams Belang bij de komende gemeenteraadsverkiezingen? De macht opnieuw bij het volk leggen en de vervreemding tegenhouden. Zo moeten burgemeesters in de toekomst rechtstreeks worden gekozen en pleit de partij voor de invoering van een bindend referendum op lokaal niveau. Verder wil de partij met de grove borstel door de intercommunales gaan en mogen gemeentefusies enkel doorgaan na een bindende volksraadpleging.

De campagne ‘Vlaanderen weer van ons’ van het Vlaams Belang draait rond 6 hoekstenen. Hierbij wil het Vlaams Belang “onze grenzen controleren”, “onze manier van leven beschermen”, “onze groene ruimtes vrijwaren”, “onze welvaart behouden”, “onze sociale zekerheid veilig stellen” en instaan voor “onze kinderen, onze toekomst”. Concreet wil de partij dat migranten zich aanpassen “aan onze manier van leven”, dat de solidariteit “in de eerste plaats ten goede komt aan onze eigen mensen”, dat de transfers naar Wallonië stoppen en de “ideologische experimenten op de kap van onze kinderen” in het onderwijs eindigen.

(Lees verder onder de tweet.)

Eerder lanceerde de partij al een 12-puntenplan, een subtiele knipoog naar het beruchte 70-puntenplan uit de jaren ’90 van het toenmalige Vlaams Blok. Het ’12-punten-plan’ moet gelden als een lokale aanvulling op de eerder genoemde zes hoekstenen en dient als leidraad voor lokale Vlaams Belang-afdelingen. De twaalf punten betreffen de volgende voorstellen:

 1. Een inschrijvingsstop in gemeenten voor vreemdelingen zoals onder de ‘Wet-Gol’ kon.
 2. Een vreemdelingentaks die in meer dan 3 procent van de gemeenten geldt.
 3. Het ontwikkelen van een lokaal terugkeerbeleid.
 4. Het verhinderen van de bouw van asielcentra en LOI’s (lokale opvanginitiatieven).
 5. Restrictiever omspringen met steun zoals OCMW-hulp aan migranten.
 6. Het actief opsporen van illegalen.
 7. Strengere woonstcontroles.
 8. Het handhaven van de Nederlandse taal.
 9. Een hoofddoekenverbod.
 10. Geen toegevingen aan migranten in gemeentescholen zoals halal voedsel.
 11. Het verhinderen van de komst van nieuwe moskeeën.
 12. En finaal: “Een sociaal huisvestingsbeleid op maat van het eigen volk”.

Kiezersbedriegers

Op het Vlaams Belang-congres moest vooral de N-VA het ontgelden. “Meer en meer Vlamingen beseffen maar al te goed dat ze nu al meer dan vier jaar lang bestuurd worden door een alibiregering, die pretendeert twee derde van de Vlamingen te vertegenwoordigen, maar die ondertussen twee derde van haar verkiezingsbeloftes in de vuilbak heeft gekieperd; en de rest in de diepvries heeft gestopt”, citeert BELGA partijvoorzitter Van Grieken. Tevens hoort De Wever volgens hem in het rijtje grootste kiezersbedriegers van de afgelopen 20 jaar samen met Guy Verhofstadt (Open Vld) en Yves Leterme (CD&V).